25.5.2022. 16:58
0
Stoltenberg: NATO će pomoći BiH. To može uključivati lako i malo naoružanje
Bosna i Hercegovina je cijenjeni partner NATO-a i snažno podržavamao vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim euroatlantskim integracijama za dobrobit svih vaših naroda, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u sjedištu NATO-a, Stoltenberg je rekao da alijansa čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana.

“Naš politički dijalog i praktična saradnja su važnije nego ikad imajući u vidu brutalni rat protiv Ukrajine i maligni uticaj Rusije na regiju. NATO će učiniti još više da stoji uz naše partnere kako bismo produbili saradnju s BiH. To bi moglo uključiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta i jačanje naše saradnje u pogledu lakog i malog naoružavanja u borbi protiv terorizma, upravljanju kriznim situacijama i cyber sigurnosti”, naglasio je Stoltenberg.

Rekao je da “intenziviranjem političke i praktične pomoći NATO može pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju”.

Sagovornici su razgovarali o NATO ulozi u operaciji Althea u BiH, pri čemu je Stoltenberg rekao da alijansa nastavlja podržavati ovu važnu operaciju Evropske unije.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija u BiH i da su ključne za stabilnost BiH te da se moraju očuvati.

“Pozivam sve snage da zaustave retoriku podjele i poduzmu konkretne mjere na pomirenju”, istakao je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO dugoročno opredjeljen da pruži podršku kako bismo osigurali mir i sigurnost u regionu.

“Zabrinuti smo i pažljivo pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Repubike Srpke i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta”, rekao je Stoltenberg i dodao:

“Želimo raditi na izgradnji kapaciteta prilagođenih za BiH. Cilj je da spriječimo novu nestabilnost, novi rat, zato smo tamo kako bismo očuvali mir i blisku saradnju s BiH.”

Stoltenberg se osvrnuo i na razgovor s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji se protivi članstvu Finske i Švedske u NATO-u.
 
Tom prilikom je izrazio uvjerenje da će saveznici “pronaći rješenje da Finska i Švedska postanu članice NATO-a”.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.