27.5.2022. 20:15
0
"HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona diskriminirajući i suprotan evropskim vrijednostima"
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH Denis Zvizdić ostaje pri stavu da je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona diskriminirajući i suprotan evropskim vrijednostima i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Kao takav vjeruje da ne može u PD PS BiH dobiti niti opću, niti entitetsku većinu iz FBIH. Siguran je da za njega neće glasati niko iz opozicije, ni SDA.
- Osim toga, od momenta kada su raspisani izbori, oni se provode prema važećem zakonu, tako da ne postoji varijanta da dođe do suštinskih promjena izbornog zakona kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, PD BiH, PD FBiH, NS RS, skupštine kantona, domova naroda itd, kaže Zvizdić za Patriju. 
Smatra da je moglo i trebalo doći do unapređenja integriteta izbora kako bi bili u skladu sa evropskim standardima, fer i pošteni ali SNSD i HDZ nisu podržali takve tehnićke izmjene u vremenu kada je to bilo moguće.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut nema također dileme pa kaže, izbori su raspisani, održat će se po postojećim pravilima. HDZ-ov prijedlog neće imati većinu.

- Po onom što su stranke rekle, nas najmanje 23 će glasati protiv, što je blizu, ali dovoljno da padne i bez potrebe da se ide u drugi krug. Naravno, ako bilo ko od tih 23 ne dođe na glasanje, rizik se povećava. U ovu situaciju nas je doveo SDA davanjem po 4 delegata Dodiku i Čoviću u Domu naroda. To je kontrolni paket koji im omogućava da usvoje šta hoće, poput ovog, ali i sve obore, poput EU zakona i otpremnina. I sad smo u situaciji da ovaj apartheidski zakon nosi pečat gornjeg doma kao predlagača, istakao je Arnaut u izjavi za NAP.


(Patria / Aldina R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.