28.5.2022. 16:35
0
Prije 27 godina srušen helikopter u kojem se nalazio šef diplomatije RBiH Irfan Ljubijankić
Prije 27 godina, 28. maja kod hrvatskog gradića Slunja mučki je ubijen tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH Irfan Ljubijankić u obaranju helikoptera u kojem se nalazio sa delegacijom.

Tada su ubijeni i njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot Dudajev, inače Ukrajinac, za kojeg se također smatra da je poginuo, mada njegovo tijelo nikada nije pronađeno. 
Helikopter je poletio sa improviziranog vojnog aerodroma u Ćoralićima kod Cazina ujutro oko 3 sata.

Letjelica u kojoj su Ljubijankić i njegovi saradnici putovali prema Zagrebu srušena je u rejonu Kremena, na okupiranom području Slunja, s položaja tzv. Vojske Republike Srpske Krajine.

Novinari  tadašnje Televizije Knin snimili su mjesto pada helikoptera. Na snimcima se vide ostaci helikoptera, mrtva tijela putnika, lični i službeni dokumenti.

Ubistvo bh. delegacije ostalo je do danas nerazjašnjeno.

U Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na obaranje helikoptera. Isti događaj istraživalo i pravosuđe Hrvatske. Konkretnih rezultata istrage nema.

Poznato je da su za rušenje letjelice kod Slunja odlikovani pripadnici tzv. VRSK. Postoje čak i snimci na kojima Mile Mrkšić, haški osuđenik na 20 godina zatvora zbog zločina u Vukovaru, čita imena 14 odlikovanih za “uspješno rušenje neprijateljske letjelice”. 



(Patria / Aldina R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.