9.6.2022. 20:15
0
Italijani navodno pokušali spriječiti Schmidta da koristi bonske ovlasti!?
FOTO: N1
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je donio u utorak odluku kojom je osigurao finansiranje izbora 2. oktobra sa 12,5 miliona maraka, prenosi N1.

Kako navodi austrijski list Der Standard, određene političke snage unutar Evropske unije su pokušale spriječiti visokog predstavnika u korištenju bonske ovlasti po pitanju financiranja izbora u Bosni i Hercegovini, a list također navodi da je poznato za koji dio izbornog procesa je Schmidt osigurao dodatni novac nakon prijedloga Vijeća ministara BiH.

Navodi se da je Schmidt svojom odlukom također osigurao veću transparentnost i sprječavanje izbornih prevara, te da je zakonski osigurao da u budućnosti BiH političari više nikada neće moći izbjeći finansiranje izbora,  piše N1 (BiH).

Der Standard-ova novinarka tvrdi u svom članku da određene snage unutar Evropske unije žele “oslabiti ili čak ukinuti” funkciju visokog predstavnika u BiH, te da su uoči donošenja odluke pokušale su da “spriječe Schmidta da koristi svoja ovlaštenja”.

“Prije svega intervenisala je italijanska ambasada u Sarajevu”, tvrdi Woelfl.

“Međutim, s obzirom na prijetnju u zemlji od nacionalista povezanih s Kremljom, visoki predstavnik ima obavezu da interveniše, posebno jer bi u suprotnom mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini bio ugrožen”, navodi se u članku.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.