14.6.2022. 16:35
0
"Srpsko-bosanski entitet RS na čelu sa Dodikom bojkotuje državne institucije BiH u nastojanju da podijeli zemlju"
FOTO: Dietmar Koster / Facebook
Vanjski odbor je danas velikom većinom odobrio izvještaj o Bosni i Hercegovini sa 44 glasa, 8 glasova bez i 5 uzdržanih, napisao je njemački parlamentarac Dietmar Koster te konstatirao da je Bosna i Hercegovina u najdubljoj političkoj krizi od završetka jugoslovenskog rata.

"Srpsko-bosanski entitet Republika Srpska (RS) na čelu sa Miloradom Dodikom bojkotuje državne institucije BiH u nastojanju da podijeli zemlju. Čak se i planovi za vlastitu vojsku i porezni sistem iznova i iznova predstavljaju. Tekuća politička kriza potaknula je EU da zamrzne financijsku isplatu Republici Srpskoj", istakao je Koster. 

Dodaje da Bosna i Hercegovina mora imati perspektivu za članstvo u EU, inače postoji opasnost da Rusija pogura svoju politiku destabilizacije EU, jer Moskva održava bliske veze ne samo sa srpskom dijelom republikom Srpskom, već i sa Srbijom.

"Bosna i Hercegovina može postići status kandidata za EU samo ako postigne napredak u borbi protiv korupcije, etničkog nacionalizma, neovisnosti sudova, između ostalog. Kao reporter iz sjene, bilo mi je važno da sa svojim timom utvrdim sljedeće tačke: Izbori 2. oktobra moraju biti održani. Moraju biti slobodni i pošteni. Neophodna je reforma Ustava i prava glasa, kojom se svim građanima daje ista prava bez obzira na nacionalnost, čak i ako to nije preduvjet za glasanje.

Tako mora biti moguće biti izabran na dužnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bez ulaska u grupu Srba ili Hrvata ili Bošnjaka. Odgovarajuća presuda Europskog suda za ljudska prava mora se konačno provesti. Bosna i Hercegovina mora konačno pokrenuti reforme za socijalna prava radnika, borbu protiv siromaštva i proširenje socijalne države. Prava manjina poput Roma i LGBTI zajednice moraju biti zaštićena. Isto tako, moraju se provoditi mjere za rodnu ravnopravnost i borbu protiv nasilja nad ženama. Civilno društvo i demokratske snage moraju se nastaviti jačati", ističe.

Konačno je objašnjena humanitarna kriza na granicama Bosne i Hercegovine. Izbjeglice i migranti moraju imati adekvatan smještaj.

"Moraju biti tretirani prema međunarodnom pravu. Spominju se ilegalne deportacije ljudi u bijegu koje se događaju na granicama. No, s obzirom na uvjete većine, izvještaj je uspješan. Izvještaj pokazuje izlaz iz duboke političke krize. Ovo nije samo u interesu bosanskog naroda, već i stabilne i mirne EU. Očekuje se da će izvješće biti finaliziran u julu tokom plenarne sedmice Parlamenta u Strasbourgu", dodao je. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.