14.6.2022. 17:00
0
Džaferović primio akreditive novoimenovanih ambasadora Angole i Alžira
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio akreditive novoimenovanih ambasadora Republike Angole i Alžirske Narodne Demokratske Republike u zasebnim ceremonijama.

Džaferović je primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Angole za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Joséa Filipea. 

Istaknuto je da je ovo prvi put da je Angola akreditovala ambasadora za Bosnu i Hercegovinu, te je zaključeno da treba početi sa uspostavljanjem bilateralnih odnosa kroz zaključivanje bazičnih međudržavnih sporazuma i druge aktivnosti.

Ambasador Filipe je kazao kako je za mnoge međunarodne kompanije Angola interesantna za poslovanje u oblasti rudarstva, vodoinženjeringa, naftne industrije i šumarstva, te je dodao kako će najesen Ambasada Angole u Budimpešti organizovati biznis-forum, na koji će pozvati i privrednike iz BiH.

Istaknuo je značajnu ulogu firmi iz Bosne i Hercegovine, koje su za vrijeme bivše Jugoslavije poslovale u Angoli i doprinijele njenom postkolonijalnom razvoju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da je BiH zainteresovana za saradnju sa Angolom, kao i općenito afričkim državama, naročito na osnovu pozitivnih iskustava u oblasti privredne saradnje.

Novoimenovani ambasador Alžirske Narodne Demokratske Republike u Bosni i Hercegovini Toufik Milat je na početku ceremonije predaje akreditiva iskazao iskreno zadovoljstvo što je u prilici biti prvi rezidentni ambasador svoje zemlje u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je pozdravio otvaranje Ambasade Alžira u Sarajevu, istakavši potrebu da se počne sa realizacijom ideja i konkretnih projekata od zajedničkog interesa za obje prijateljske zemlje. 

Istaknuta je dobra dugogodišnja saradnja na visokom nivou.

Alžir su posjetila tri bosanskohercegovačka ministra vanjskih poslova, uključujući i aktuelnu ministricu Biseru Turković, koja se u prošlomjesečnoj trodnevnoj posjeti Alžiru sastala sa predsjednikom ove države i ministrom vanjskih poslova.

Predsjedavajući Džaferović je poželio novoimenovanim ambasadorima uspješne misije u Bosni i Hercegovini, te izrazio uvjerenje da će se sveukupni bilateralni odnosi unaprijediti u toku njihovih diplomatskih mandata, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.