16.6.2022. 22:26
1
Milanović: Pričao sam s turskim ministrom o BiH, on je Aristotel za druge
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je na drugom Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu pod nazivom “Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj sigurnosnoj arhitekturi” na kojem učestvuju brojni svjetski, domaći i regionalni politički lideri, razgovarao i sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, a jedna od tema je bila i Bosna i Hercegovina.

Na pitanje novinara je li razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom o Bosni i Hercegovini, Milanović je odgovorio potvrdno.

“Pričao sam s ministrom koji je jedan od nekoliko ljudi koji to dobro znaju. Ne zna sve, ali u odnosu na druge je Aristotel”, kazao je Milanović.

Ponovio je da on i Ankara nemaju istu poziciju po pitanju blokade švedskog i finskog zahtjeva za članstvom u NATO-u jer je Turska “konkretno protiv tih država, posebno protiv Švedske”, dok on nije “ali ne vidi drugog načina”.

Milanović smatra da bi Hrvatska trebala blokirati zahtjev Finske i Švedske za članstvom u NATO-u, dok se ne promjeni izborni zakon u BiH kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata.

Osvrnuo se i na nedavni sastanak Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća u Briselu s predsjednicima parlamentarnih stranaka u BiH, na kojemu se nije pojavio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je rekao kako svojim prisustvom nije želio uoči izbora dati legitimitet “dvojici bošnjačkih članova Predsjedništva BiH”.

Milanović je kazao da je to inicijativa hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a ne Michela, koja je ustvari “čista kulisa, Potemkinovo selo”.

“U predvečerje izbora koje Hrvati gube i to ponižavajuće gube, osim ako ih neka sreća ne spasi, tražiš da potpišu neku deklaraciju po kojoj će sve biti lijepo nakon izbora. Neće biti lijep. To je protuprirodni blud”, poručio je Milanović.

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.