17.6.2022. 15:47
1
Komšić odgovorio Varhelyiju: HDZ i SNSD direktno odgovorni za sabotažu ispunjavanja 14 prioriteta EK
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia, podsjetio je na to da je Demokratska fronta predlagala zakonska rješenja kojima se ispunjavaju uslovi iz Mišljenja Evropske komisije, ali su HDZ i SNSD stopirali usvajanje tih zakona, kao i na to da su dugogodišnji i besmisleni pregovori oko izmjena izbornog zakona po HDZ-ovim prijedlozima, umjesto da približavaju, zapravo udaljavali BiH od implementacije prioriteta iz Mišljenja EK.

„Kada je riječ o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, želim podsjetiti da je Demokratska fronta, odmah nakon što je Mišljenje objavljeno, sačinila prijedloge Zakona o javim nabavkama, Zakon o VSTV-u, izmjene Ustava i izbornog zakona radi implementacije svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i uputila u parlamentarnu proceduru. Svi ti prijedlozi zakona koji su bili u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima, stopirani su od strane HDZ-a i SNSD-a, iako zvačnici EU u BiH na njih nisu imali apsolutno nikakvu primjedbu“, podsjetio je je Komšić.

„Na posljednjim razgovorima u Briselu, EU je tražila da se politički lideri obavežu na usvajanje upravo tog seta zakona koje je Demokratska fronta prije skoro tri godine predlagala. Prema tome, jedini koji su direktno odgovorni za sabotažu ispunjavanja 14 prioriteta su HDZ i SNSD“, naglasio je Komšić.

Varhelyi je danas kazao kako BiH mora ispuniti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te da bez toga neće biti ubrzavanja pristupnog procesa za BiH.

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Evropskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi“, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelyi.


(Patria/Admir O.)

DFKomsic
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.