25.6.2022. 18:00
0
Bajrović za Washington post: Rusija čini sve da naškodi Kosovu
Rat Rusije protiv Ukrajine primorava sve evropske zemlje da preispitaju svoje strateške i vojne odnose.


Za Kosovo, agresija ruskog predsjednika Vladimira Putina potvrđuje uvjerenje da mu je potrebno snažnije partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. 

"Predsjednik Vučić je rekao da je Srbija, za razliku od Kosova, primjer kako treba tretirati manjine", rekao je Kurti novinaru Washington posta.

Dodao je pomalo sarkastično: "Rekao sam: 'Onda da vidimo kako se Srbija odnosi prema manjinama, pa ću moći da ponovim model na Kosovu.' A onda se jako naljutio jer sam rekao: 'Hajde da uradimo tu stvar reciprociteta'"

Podrška Kremlja Srbiji snažan je podsticaj Vučiću da održi status kvo.

Kosovo je plodno tlo za online  kampanje dezinformisanja zbog slabe regulative i skoro nepostojećih zakona o kleveti, a izvještaji sugerišu da su ruske dezinformacije pokušale da potkopaju angažman Kosova sa Zapadom i podstaknu srbijanske narative o vladi, prenosi Hayat.ba

"Rusija je apsolutna prijetnja, čini sve što je u njenoj moći da naškodi Kosovu", rekao je novinarima Washington posta Reuf Bajrović, saradnik na Institutu za vanjsku politiku i bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Usporen je zbog herojskih napora Ukrajine da se odbrani. … Dokle god Ukrajina stoji, ne moramo se brinuti o tome u skorije vrijeme, ali prijetnja ostaje, kazao je Bajrović za Washington post. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.