25.6.2022. 22:30
2
Performans ili "nemoral prefarban festivalskim bojama" ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu: Ples golog muškarca iznenadio prolaznike
U periodu kada se treća bh. "Pavorka ponosa" u Sarajevu privodila kraju, ispred zrade Narodnog pozorišta u Sarajevu počelo je održavanje Art Festivala "ZVRK". Glavna tačka performansa koja je izvedena bio je ples potpuno golog muškaraca, što je mnoge prolaznike iznenadilo.

Inače, kako navode organizatori, Art Festival "Zvrk" specifičan je po tome što se cjelokupni program plesnih i umjetničkih performansa predstavlja u javnom prostoru, izvan okvira tradicionalnih scenskih institucija.

"Po tom konceptu a po ugledu na najnovije svjetske trendove koji žele približiti scenske umjetnosti što široj javnosti i ostvariti interakciju umjetnika sa publikom, na različitim lokacijama tri bosansko-hercegovačka grada", navode organizatori. 

Performans koji je izveden danas izveden je pod nazivom "East is best" koji je, podržan i kao EU program Performe Europe, zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi. 

Međutim, iako, kako navode organizatori, "'Zvrk' želi preispitati granice savremenog plesa u javnom prostoru", performans golog muškarca na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, naišao je na brojne kritike i uznemirilo prolaznike.

"Dok se privodila kraju šetnja homoseksualaca, u centru Sarajeva, ispred zgrade Narodnog pozorišta počelo je održavanje 'Zvrk' Art Festivala, šestosatne manifestacije čija glavna tačka je ples golog muškarca. Izvinjavam se zbog necenzurisanog snimka, ali jedino se ovako može prikazati sva ogavnost ovog događaja.

Zaista je strašno šta je Sarajevo doživjelo. Ovo je smišljena agresija nemorala prefarbanog nekakvim festivalskim bojama. Za ovaj ponor je teško pronaći adekvatan opis", jedan je od komentara na društvenim mrežama, uz video performansa ispred zgrade Narodnog pozorišta u Sarajevu. 




Međutim, organizatori su ranije najavili da su svojim programom bh. publici nastoje omogućiti da upozna "širok spektar mogućih estetika". 

"Kao i prethodnih godina, programska selekcija festivala Zvrk će omogućiti bh. publici da upozna veoma širok spektar mogućih estetika, trendova, umjetničkih pristupa, workshops i autorskih praksi. Zvrk želi preispitati granice savremenog plesa u javnom prostoru i njegove realizacije kroz granične i hibridne forme kao što su performans, koncert, instalacija i slično ", istakla je Jasmina Prolić, umjetnička direktorica festivala. 

Cilj ovog festivala je promocija savremenog plesa i edukacija plesača, navode organizatori.

"Promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini su osnovni ciljevi festivala 'Zvrk' kao i razmjena i upoznavanje šire publike, omladine i učenika sa međunarodnim trupama i umjetnicima ovog specifičnog scenskog izraza koji uspostavlja jedan novi oblik komuniciranja i slobodnog kreativnog izražavanja", riječi su organizatora. 

Inače, tokom festivala učešće su uzeli umjetnici iz Slovenije, Latvije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Današnji performans ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu izveli su glumci Leja Jurišić i Marko Mandić.
 
Novi, ujedno i završni performans plesa planisan je i sutra, 26. juna 2022.. 



(Aldina R.)
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.