27.6.2022. 13:44
0
Žestok okršaj Lovrinovića i Heleza: Ovo ste vi nama Zukane i napravili agresijom na naša sela i naselja 1993.
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvom je čitanju usvojio budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, ali je raspravu o ovoj tački dnevnog reda zasjenila svađa između zastupnika Zukana Heleza (SDPBiH) i Nikole Lovrinovića (HDZBiH), u kojoj se povlačila i ratna 1993. godina i krivci za protjerivanje ljudi.

Helez je kazao da budžet kao ključni dokument cijeli mandat usvajaju ili godinu kasnije ili usred godine, te je naveo podatke upisa broja upisanih prvačića u nekim mjestima u Srednjobosanskom kantonu kao, tvrdi, ilustraciju šta se dešava zbog neusvajanja budžeta. Citirao je brojeve upisanih đaka po nacionalnosti, bošnjačkoj i hrvatskoj.

Reagirao je Lovrinović koji je kazao da je to što je Helez iznio zlonamjerno.

- Volio bih vidjeti šta je on učinio u svom Bugojnu da pomogne povratnicima, Hrvatima. A ovo se događa jer i vaša stranka učestvuje u razvlašćivanju hrvatskog naroda – rekao je Lovrinović.

Helez je između ostalog odgovorio kako niko nije odselio zato što Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Neka vas je sramota što ovako nestaju Hrvati iz BiH. Odgovorite sad ljudima što je ovo ovako – obratio se Helez Lovrinoviću.

Lovrinović je vidno uznemiren odgovorio.

- Zukane, neka je vas sramota. Ovo ste vi nama i napravili agresijom na naša sela i naselja, napadom, protjerivanjem. Ovo je posljedica onoga što se dešavalo 1993. godine. Patite nas Zukane i vaša stranka ponajviše, ali i drugi, 20 godina da ne možemo ostvariti svoja politička prava. Ne možemo popraviti ovu situaciju. Pitali smo vas kome ste vi pomogli. Pomogli ste mu da ode iz Bugojna 1993 – uzviknuo je Lovrinović.

Helez je mirno odgovorio da neće ulaziti u te ratne.

- Ali evo, gdje nije bilo nikakve agresije na hrvatski narod. Tomsilavgradska općina. Čitav južni dio ide u jednu osnovnu školu, a nekad se upisivalo hiljadu djece. Danas zahvaljujući vašoj politici koja ne valja ima samo jedno dijete upisano u prvi razred, a dogodine će biti nula. Sa hiljade na nula samo može HDZ. Sreća tamo je promijenjen načelnik – odgovorio je Helez.

Kada je u pitanju budžet, u toku je ulaganje amandmana nakon čega će zasjedati Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma, a potom se zastupnici konačno izjašnavati u ovom dokumentu.

Budžet je u prvom čitanju usvojen bez mnogo rasprave.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić kritizirao je što "sve ide naopako" pa tako i budžet nije predložen na vrijeme jer je, po propisima, trebao biti usvojen prije kraja prošle godine.

On je predložio zaključak da pozivaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da istraži djelovanje Ministarstva finansija i trezora BiH i Vijeća ministara BiH, te utvrdi eventualno odgovornost za kršenje Zakona o institucijama.

Međutim, zastupnici su odbili ovaj zaključak.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut kritizirao je jer se budžetom vojnicima povećava plaća za samo šest posto, policajcima za sedam posto, a istovremeno u Parlamentu BiH za 18 posto i Predsjedništvu BiH za 16 posto.

- Budžet je dizajniran da poveća plaće za skoro četvrtinu zvaničnima i savjenticima, a minormno onima kojim je to najpotrebnije. Po tome zastupnik i ministar bi imao plaću veću za 500 KM, a vojnik i policajac 80 KM – dodao je Arnaut.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.