28.6.2022. 11:07
0
"Povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i zastupnicima mora biti ukinuto!"
Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH su glasali protiv povećanja plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima, poslanicima, savjetnicima…U budžetu koji je Predsjedništvo BiH predložilo na usvajanje Parlamentu BiH je sadržano ovo povećanje, što je za SDP u ovim okolnostima potpuno neprihvatljivo i u potpunosti dijelimo reakciju javnosti, navode u saopćenju ove stranke.

"S druge strane, više puta smo ponovili da SDP podržava povećanje najnižih plata u institucijama BiH, kao što su plate vojnika Oružanih snaga, policijskih službenika, namještenika i slično. Međutim, linearna povećanja gdje će najveću korist imati najviše pozicionirani državni funkcioneri je socijalno neosjetljivo, nepotrebno i iritirajuće za javnost koja sa pravom ima negativnu reakciju na jučerašnju odluku većine. Našim glasanjem protiv smo poslali poruku protivljenja takvom pristupu i politikama", poručuju iz SDP BiH.  

Pozivaju Vijeće ministara da iznađe način kojim će neutralisati ovu nepravdu i predloži hitno rješenje koje će značiti da povećanje plata onima koji to zaista zaslužuju ne znači i povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i poslanicima. 

"Pozivamo članove Predsjedništva BiH, kao predlagače budžeta, čijim usvajanjem je zagarantovano povećanje plata državnih funkcionera, da reaguju i iskoriste svoj politički uticaj, te pomognu da se ova nepravda zaustavi.  Pojedinačno odricanje od povećanja plate nekoliko pojedinaca nije rješenje. Problem treba riješiti sistematski i više nikada ne dozvoliti da se desi da zbog povećanja manjeg od 100 KM onima sa najnižim platama, plata najviših funkcionera poraste nekoliko stotina maraka. Ovakav budžet treba potvrditi i Dom naroda, te ima još malo vremena za adekvatnu reakciju i Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, ali i delegata u Domu naroda koji, nadamo se, razumiju šta su njihove kolege u Predstavničkom domu učinili svojom podrškom budžetu", smatraju u SDP BiH.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.