29.6.2022. 12:54
0
Apel bh. strankama: Ne ostavljajte Hrvate Čoviću, HDZ-u i Zagrebu
Apel ili prijetnja kako god neko shvatao poziv predsjednika HDZ Dragana Čovića da „bošnjačke stranke na liste ne stavljaju Hrvate jer će izazvati još jaču krizu“ nije ostao neprimjećen. Liste se predaju zaključno sa 4. julom što znači da političke stranke imaju vremena napraviti liste kako bi obezbijedili šest delegata u Domu naroda PFBiH koji se biraju iz kantonalnih skupština.

Državni zastupnik u PS BiH Šemsudin Mehmedović danas je uputio apel bh. strankama: Ne ostavljajte Hrvate Čoviću, HDZ-u i Zagrebu predlažite ih na svoje liste.

„Nema Dragan Čović ni po čemu pravo na Hrvate u BiH. Niko mu nikad nije dao to pravo, iako ga on prisvaja. Nema to ni HDZ pravo. Nema to pravo ni Zagreb. BH stranke im to dopuštaju ako ih ne uključe na svoje liste. Vrlo dobro se zna šta je demokratija a šta fašizam. Pozivam BH stranke da na svoje liste predlažu i Hrvate neovisno o predstojećim izborima. To mora biti novi princip u BiH. Hrvati ne pripadaju HDZ-u BiH niti Čoviću niti Plenkoviću niti Zagrebu. Hrvati BiH pripadaju BiH i moraju imati pravo izbora. Ostalo je fašizam - jedna stranka, jedan čovjek jedan narod. U suprotnom, ostavljamo ih Draganu Čoviću, HDZ-u i njenim satelitskim strankama i otrovnom uticaju Zagreba. Vidjeli smo šta je to značilo zadnjih 30 godina“, naveo je Mehmedović.

Gradski vijećenik u GV Sarajeva Dragan Stevanović iz SDP-a javno je reagirao na Čovićevu prijetnju pa je naveo da je „jedan narod, jedna partija, jedan vođa, jedna religija prva tačka u definiciji fašizma“.

„Obzirom da SDP nije ni srpska, ni hrvatska ni bošnjačka nego socijaldemokratska partija očekujem da će na svakoj listi u kantonima među prva tri biti bar jedan Hrvat, tako isto i na svim drugim listama. Ne iz inata prema HDZ-u nego iz dubokog uvjerenja da time upravo obezbjeđujemo stvarnu, a ne fingiranu (HDZ-ovsku) ravnopravnost svih građana BiH pa i onih koji se izjašnjavaju kao bosanski Hrvati“, naveo je Stevanović.  


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.