29.6.2022. 20:30
0
Održan jednosatni sastanak Erdogana i Bidena
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Joe Biden održali su danas sastanak na marginama samita NATO-a u Madridu.


Sastanak Erdogana i Bidena, koji je bio zatvoren za javnost, trajao je sat vremena, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu, turski ministar odbrane Hulusi Akar, direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun, glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i šef Nacionalne obavještajne agencije (MIT) Hakan Fidan.

U kratkom obraćanju prije početka sastanka iza zatvorenih vrata, Erdogan je rekao da će "koraci s ciljem jačanja NATO-a, dati poseban doprinos procesu između Rusije i Ukrajine”.

Takođe je rekao kako u vezi s koridorima za izvoz žita iz Ukrajine rade na "rješenju procesa uravnoteženom politikom i nadamo se da će dati rezultat".

Biden je zahvalio Erdoganu na njegovim naporima da iz Ukrajine izvuče milione tona žitarica i na podršci članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Ranije je Erdogan održao odvojene sastanke sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Svi sastanci održani su u Kongresnom centru IFEMA u kojem se održava madridski samit.

NATO je službeno pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi nakon što je Turkiye potpisala sporazum sa te dvije nordijske zemlje. 



(Fena / Aldina R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.