1.7.2022. 17:45
0
Goraždanski planinari i ove godine učestvuju na Maršu mira 'Nezuk – Potočari'
Goraždanski planinari, tradicionalno i ove godine, dat će svoj doprinos obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Pripreme i prijave za učešće u Maršu mira 2022. ”Nezuk – Potočari” su u toku, a u Planinarskom klubu ”Goražde – Maglić” ističu da i na ovaj način stranovnici grada na Drini, koji je dijelio sličnu sudbinu, žele dostojanstveno odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

”Mi smo se kao klub prijavili za učešće i ove godine što je tradicija koju kao planinarsko društvo njegujemo već godinama i trenutno su u toku prijave učesnika, naših članova ali i ostalih građana koji imaju želju preći tu dionicu dugu oko 110 kilometara, kroz tri etape. Da zajedno odamo počast žrtvama genocida. Imamo već učesnike koji su odmah po okončanju prošlogodišnjeg Marša mira rekli da se prijavljuju i za ovogodišnji marš”,
pojasnio je predsjednik PK ”Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.


Vjeruje da neće izostati interes ni ove godine, kao ni podrška nadležnih institucija

”Srebrenica je rana svih nas i ako niko drugi, onda bar Goražde kojem je prijetila slična sudbina, posebno treba njegovati sponu između ova dva grada. Ali, bez obzira, koliko god nas bude i kakva god podrška bila, mi idemo da se poklonimo žrtvama genocida u Srebrenici”, naglašava on.


Dodaje da je namjera planinarskog kluba nastaviti i realizaciju ideje započete u vrijeme pandemije, organiziranjem pohoda simbolične dužine 11 kilometara, Goražde – Posestra.

”To smo započeli u vrijeme pandemije kada je kretanje bilo ograničeno i ukoliko bude interesovanja i ovog 11. jula organizirat ćemo pohod od Goražda do Posestre, odnosno lokaliteta memorijalne šume 8372 kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici. Ta dionica je duga 11 kilometar, a pohod bi bo organiziran na dan 27. godišnjice genocida”, kazao je predsjednik PK ”Goražde – Maglić”.

Uz planinare, počast žrtavama genocida u Srebrenici i ove godine odat će i goraždanski biciklisti organizacijom 10. biciklističkog maratona te atletičari kroz tradicionalni maraton mira ”Goražde – Žepa – Srebrenica”.    


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.