4.7.2022. 19:23
0
Alma Zadić: Za Austriju je prioritet da BiH dobije istinsku perspektivu pristupanja EU
Ministrica pravde Republike Austrije Alma Zadić je nakon sastanka s ministrom pravde Bosne i Hercegovine Josipom Grubešom danas u Sarajevu izjavila novinarima da zapadni Balkan općenito, a BiH posebno, jesu i ostaju prioritet Austriji i Vladi Austrije, te posebno njoj kao ministrici pravde.

Istaknula je da je zapadni Balkan veoma bitan u procesu proširenja Evropske unije, te da je zato potrebno i važno da BiH ima istinitu i fer perspektivu.

- Upravo za to se zalažemo Vlada Austrije i ja. Želim naglasiti da je prvi put u Evropskom vijeću postignuto, i to je postignuto zato što se među ostalim i Vlada Austrije zalagala za to, da se napiše da je Evropsko vijeće spremno da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za EU - navela je Zadić.

Dodala je da je prije dvije sedmice Vladi Republike Austrije uspjelo da postignu jedan suštinski korak, da se u Evropskom vijeću ponovo vrlo jasno stavi fokus na ovaj region i BiH u njemu. To je, kaže, zahvaljujući naporima austrijske savezne vlade.

Po njenim riječima, BiH će dobiti kandidatski status, ali se mora naglasiti da je potrebno da se sa bosanskohercegovačke strane učine koraci da bi se to i ostvarilo, a oni se tiču reforme Ustava, vladavine prava, poboljšanja u toj oblasti, borbe protiv korupcije...

- Želim da podcrtam da imamo sada jedinstvenu šansu, na temelju onoga što je jasno rečeno u završnom stavu Evropskog vijeća. Želim da apeliram da se iskoristi ova šansa koja je jedinstvena, da se provedu reforme i da se postigne značajan iskorak u formi kandidatskog statusa - kazala je Zadić.

Navela je da reforme koje se očekuju nisu puke administrativne prepreke koje se trebaju prevazići, nego da se radi o reformama koje treba da olakšaju život ljudima u BiH i to da ga olakšaju na jedan održiv način.

Apelovala je da se nastoje provesti reforme, da se ljudima u BiH pokaže da ova zemlja zaista ide u tom pravcu, a „na tom putu je Austrija sigurno neće ostaviti samu i nastavit će da pruža podršku u svakom mogućem vidu“.

Kazala je da su ministar Josip Grubeša i ona danas potpisali zajedničku izjavu, koja je zalog onoga čemu su posvećeni i opredijeljeni, a to je produbljivanje i jačanje saradnje između Austrije i BiH u oblasti pravosuđa.

- Želimo da se napredak kojem se stremi zaista i ostvari i zajednička izjava potvrđuje naše opredjeljenje - navela je ministrica Zadić.

Na kraju je istaknula da je za Austriju i za nju lično prioritet da BiH dobije istinsku perspektivu pristupanja EU, „ne samo BiH nego i cijeli zapadni Baklan“.

- Upravo to želim da naglasim mojom posjetom Bosni i Hercegovini. Austrija i BiH su uvijek i ostaju usko međusobno povezane. Sve ćemo učiniti da podržimo BiH na njenom putu u EU -  naglasila je ministrica Zadić.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je izrazio zadovoljstvo što ministrica Zadić podržava BiH u svim njenim reformskim nastojanjima pri ispunjenju konačnog cilja, a to je da jednog dana bude u obitelji evropskih zemalja.

Napomenuo je da ono što stoji pred Bosnom i Hercegovinom je rad na 14 ključnih prioriteta kako bi BiH dobila kandidacijski status za EU i kako bi sa još većim zamahom krenuli u reformski proces prema evropskom putu.

Iskazao je zadovoljstvo što je ministrica Zadić došla u posjetu BiH i što je ponudila zajedničku izjavu da dva ministarstva mogu surađivati, i „jednoga dana kad bude BiH u EU da imamo jači taj oslonac“.

- Hvala Ministarstvu pravde Austrije na ukazanom povjerenju i odazivu na naš poziv u BiH. Jasno da ćemo se mi u BiH i dalje boriti i opredijeljeni smo za evropski put BiH i za sve one reformske aktivnosti koje stoje pred nama - zaključio je ministar Grubeša.   


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.