5.7.2022. 17:06
0
Džaferović razgovarao s predstavnicima Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Evropske unije
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je predstavnike Političkog i sigurnosnog odbora (PSO) Vijeća Evropske unije.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji, predstojećim općim izborima u BiH, te nastavku mirovne operacije EUFOR-a 'Althea' i eurointegracijama Bosne i Hercegovine.

Predstavnici PSO-a su istaknuli kako je Evropska unija ozbiljna u vezi s perspektivom integracije BiH i odlučna je dati BiH status kandidata čim rad na ključnim reformama, u skladu s Mišljenjem Komisije, bude napredovao.

Naglasili su da Bosna i Hercegovina samo kao jedinstvena i suverena država ima svoje mjesto u Uniji.

Politički i sigurnosni odbor je odgovoran za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (ZVSP) i za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (ZSOP).

Odbor prati međunarodnu situaciju, preporučuje strateške pristupe i političke mogućnosti Vijeću EU-a, te daje smjernice Vojnom odboru, Grupi za političko-vojna pitanja i Odboru za civilne aspekte upravljanja kriznim situacijama.

Odbor, također, osigurava politički nadzor i stratešku usmjerenost operacija upravljanja kriznim situacijama.

Zato je PSO pozdravio saradnju Bosne i Hercegovine sa EU-om u ZVSP-u i ZSOP-u, koji su, naglašeno je, dva ključna polja za međusobnu stabilnost i prosperitet i važniji nego ikad u odnosu na rat u Ukrajini, kojeg su članovi delegacije okarakterizirali kao 'neopravdanu agresiju susjedne Rusije'.

Zbog toga je na sastanku razgovarano o izazovima koje nosi ovaj rat, a koji pogađaju građane BiH.

Tako su članovi PSO delegacije istaknuli kako je EU već uvrstila zapadni Balkan u svoj odgovor na ublažavanje posljedica rata u Ukrajini, uključujući snabdijevanje energijom i hranom.

Potcrtali su kako je usklađivanje ZVSP-a postalo još važnije u procesu evropskih integracija u ovom promijenjenom geopolitičkom okruženju.

Zbog toga, EU pozdravlja opredijeljenost sve trojice članova Predsjedništva BiH i drugih bh. ključnih aktera, iz juna ove godine, da BiH nastavi svoje usklađivanje sa ZVSP-om EU-a.

U tom kontekstu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da se Bosna i Hercegovina uskladila sa svim deklaracijama i izjavama EU na različitim multilateralnim forumima, kao i s paketom restriktivnih mjera uvedenih u februaru i martu ove godine u vezi s ratom u Ukrajini.

Delegaciju PSO-a su činili predstavnici svih 27 država članica Unije, a njima se pridružio i Vojni komitet EU-a koji je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, te  šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Delegaciju je predvodila predsjedavajuća PSO EU-a Delphine Pronk.

Sastanku je uime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića prisustvovao njegov savjetnik za vanjsku politiku Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.