6.7.2022. 17:39
0
Ustavni sud BiH stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS
FOTO: Ustavni sud BiH
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na plenarnoj sjednici usvojio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića za donošenje privremene mjere u predmetu U 17/22.

Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 118/21) i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi („Službeni glasnik RS“ broj 15/22), objavljeno je na službenoj stranici Suda.

Istovremeno, određeno je da Odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima.

Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu. Također, Ustavni sud BiH je danas održao redovnu, 150. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, Ustavni sud je, razmatrajući apelaciju (AP 4746/20) zaključio da je povrijeđeno apelanticino pravo na dom, jer je Kantonalni sud u Mostaru propustio da analizira razmjernost mjere koju je trebalo primijeniti protiv apelantice, i to njenog iseljenja iz spornog stana u kojem živi od 25. aprila 1998. godine.

Nakon razmatranja AP 4762/20, Ustavni sud je zaključio da je povrijeđeno apelantovo pravo na pravično suđenje s obzirom na to da osporeno rješenje Okružnog suda u Trebinju ne sadrži analizu relevantnog pravnog aspekta predmetnog spora o pitanju zastare predmetnog potraživanja. Zbog toga je Ustavni sud onemogućen da ispita apelantove navode o proizvoljnoj primjeni materijalnog prava.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.




(Amer Mujezinović)i
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.