14.7.2022. 11:36
0
Ćudić i Arnaut iz Washingtona: Korupcija je i sigurnosni problem BiH
FOTO: Ilustracija
Zastupnici Naše stranke u Parlamentu BiH i Parlamentu FBiH, Damir Arnaut i Sabina Ćudić, su prilikom svoje posjete Washingtonu gostovali na Voice of America.

Glavna tema njihovog gostovanja bila je borba protiv korupcije. Arnaut je o tom govorio povodom nedavno prezentiranog Izvještaja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Arnaut je ujedno i predsjednik spomenute Komisije i kao posebno važnu istakao je činjenicu da su na Izvještaju radili zastupnici iz opozicionih stranaka iz oba entiteta:


"Saradnja opozicionih stranaka iz oba entiteta je pokazala kako se oko jako puno stvari u BiH može napraviti zajednička politika kako bi se riješili rastući problemi. Ovo što vidimo iz Izvještaja jeste da je korupcija ušla u sve pore bh. društva i, što je najgore, ušla je duboko u pravosuđe, a ako nemamo funkcionalno pravosuđe, onda ne možemo iskorijeniti korupciju u drugim segmentima društva. Sabina i ja smo najviše zbog toga u Washingtonu, da razgovaramo o tim pitanjima, da razgovaramo o pitanjima sankcija, mi zaista smatramo da je odlična stvar što su Sjedinjene Američke Države konačno krenule u jedan obračun s korupcijom kroz sankcije koje pokrivaju maltene članove svih ovih vladajućih stranaka u BiH, koje nikoga ne ostavljaju po strani“, rekao je Arnaut.


Povodom razgovora o sankcijama, Ćudić i Arnaut su se jučer u State Departmentu sastali sa Jim O’Brienom, američkim ambasadorom za sankcije.

Arnaut je također istakao sigurnosni problem koji korupcija produkuje: „Korupcija nije samo problem pravosuđa već i sigurnosna prijetnja, to je prijetnja za stabilnost BiH, jer Rusija, Kina, druge nedemokratske zemlje koriste korupciju u BiH da dođu i pokušavaju ostvariti svoj uticaj. Sankcije su stoga izuzetno efikasan alat za stabilnost.“


Ćudić je naglasila važnost borbe protiv korupcije za napredovanje BiH na međunarodnom planu, prije svega na planu sticanja kandidatskog statusa za EU:

"Nije samo u pitanju reforma pravosuđa, nama su ostala tri preduslova za dobijanje kandidatskog statusa u EU, ključni preduslov je i zakon koji se tiče i VSTV-a, a i druga dva zakona su suštinski antikoruptivni zakoni. Građani BiH treba da se zapitaju zašto su vladajuće stranke protiv ovih zakona? To nisu zakoni s etničkim prefiksom, to su zakoni koji suštinski eliminišu korupciju iz sistema javnih nabavki i iz pravosuđa kroz praćenje, između ostalog, i imovine sudskih zvaničnika. Zamislite sudije koji ne žele da prijave svoju imovinu? Da bi se vratilo povjerenje građana u sistem, da bi ostajali u BiH, da bi investirali u BiH, jer i strani investitori se suočavaju s ogromnim problemom korupcije, neophodno se protiv korupcije izboriti.“


I Ćudić i Arnaut su istakli da je u borbi protiv korupcije ključna promjena vlasti u oktobru kako bi se mogli implementirati zaključci doneseni u Izvještaju Privremene izvještajne komisije.


(A. Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.