16.7.2022. 14:53
0
Vlast želi veće plate: Špirić nije zakazao hitnu sjednicu po zahtjevu četvorice delegata Doma naroda
Iako je Klub Bošnjaka u Domu naroda PS BiH odnosno četiri delegata koja su i potpisala Asim Sarajlić, Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Denis Bećirović uputio u proceduru Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koje bi se odnosile na smanjenje koeficijenata funkcionerima i zvaničnicima kojima je plaća uvećana za 500 KM povećanjem osnovice, dok je vojnicima, policajcima državnih agencija i državnim službenicima povećanje od oko 80 do 100 KM, hitne sjednice ovog doma još uvijek nema.

Istog dana kada je usvojen Budžet institucija BiH za 2022. godinu predsjedavajućem Doma Nikoli Špiriću je upućen prijedlog te je bilo očekivano da zakaže hitnu sjednicu. Ukoliko plaće zaposlenih u institucijama BiH za mjesec juli budu obračunate po novoj osnovici i bez izmjena zakona to se više neće moći promijeniti.

Zbog povećanja osnovice na 535 KM kojom su obuhvaćeni svi uposleni u institucijama BiH, a zbog platnih razreda kojim se plaća obračunava uz visoke koeficijente funkcioneri bi imali za 500 KM veću plaću.

Nakon što je postalo jasno koliki bi to bio udar na budžet BiH i revolt javnosti, upućene su inicijative za izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Međutim, čini se da se nikome ne žuri. Dok sjednica Doma naroda PS BiH nije ni zakazana, Predstavnički dom PS BiH na kojoj su dvije tačke vezane za izmjene ovog zakona zasjedat će tek 27. jula. 


(Patria/Admir O.)

VlastPlate
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.