20.7.2022. 10:20
1
Podžić: Imamo ozbiljnih hibridnih akcija Rusije na području BiH, branit ćemo se
FOTO: Gerila
Kako će deklarativna podrška NATO Saveza Bosni i Hercegovini izgledati u praksi? Hoće li NATO slati oružje, ali i vojne snage u BiH? Koji će biti odgovor u slučaju ruskog veta na produženje misije Althea u BiH? O brojnim bezbjedonosnim dilemama za N1 je govorio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, podsjetivši na zaključke NATO samita održanog u Madridu krajem juna.

Još iz Madrida je Podžić poručio kako se sprema snažan odgovor na mogući ruski veto za EUFOR, kao i da je istaknuto i to da se BiH smatra dijelom jedinstvene evropske sigurnosne strukture. Ni danas u programu N1 nije krio zadovoljstvo ishodom samita.

“Prezadovoljan sam NATO samitom u Madridu i onim što nam je obećano. Gvožđe se kuje dok je vruće, a ja sam bio jako operativan i organizovao odmah nakon toga mnogo sastanaka kako bi se krenulo u operacionalizaciju stvari riješenih u Madridu“, naveo je Podžić.

Ipak, sasvim jasno, Ukrajina ostaje prioritet za Alijansu, pa Podžić kratko dodaje i to da “ne možemo biti potpuno sigurni da stvari koje su obećane za BiH neće biti potrebno usmjeriti na druge strane”.

U kojem smislu će se manifestovati podrška saveznika Bosni i Hercegovini?

Dok ministar sigurnosti ubjeđuje kako ulazak u NATO ostaje prioritet na kojem će Bosna i Hercegovina itekako raditi, mogućnost blokada već dugo stavlja upitnik na cijeli proces.

“Iz NATO-a na unutrašnje blokade reaguju tako što pomažu na druge načine kada vide da postoji želja kod ljudi da se napreduje na tom putu, kada vide da naši vojnici u tim misijama ostvaruju odlične rezultate i koji su otvorili put i meni da od saveznika možemo tražiti pomoć”, govori Podžić.

Na upit N1 o tome kako bi takva pomoć trebala izgledati, te da li bi NATO u slučaju pokušaja narušavanja teritorijalnog integritita poslao vojnike u BiH, Podžić potvrdno odgovara.

“Hoće, čvrsto sam ubijeđen da hoće. To je i jedna od mojih zabrinutosti koje sam iznio na samitu u Madridu. I dobio sam obećanje. U slučaju veta na misiju EUFOR-a u BiH u novembru saveznici imaju odgovor. To mi je čvrsto obećano i sa zadovoljstvom sam se po pitanju tog problema vratio u BiH”, prisjeća se Podžić.

Kao čvrsto opredjeljenje sprovedbi usvojenih zaključaka NATO-a u Madridu Podžić spominje i jučerašnju posjetu jednog od najviših vojnih časnika saveza, Roba Bauera, Bosni i Hercegovini.

Šta se u ovakvim okolnostima može očekivati od Rusije?

U kontekstu priče o ulasku zemlje u NATO, bh. javnost još uvijek nije zaboravila na prijetnje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova.

“Rusija već reaguje u BiH. Imamo ozbiljnih hibridnih akcija Rusije na području Bosne i Hercegovine. Branit ćemo se, a što je najvažnije – nećemo biti sami”, odgovara na to Podžić.

No, kako će i da li će građani BiH to direktno osjetiti, Podžić nije precizirao.

“Može biti zavrtanja plina. Mi smo daleko od ukrajinskog fronta, da bismo imali napade. Ali, specijalne akcije su već počele i itekako se osjećaju. Hibridni rat od strane Rusije je itekako raspostranjen na Zapadnom Balkanu. Zbog obima napada hibridnog djelovanja je na samitu u Madridu rečeno da je moguće da Alijansa primjeni član 5. Ugovora o odbrani, a koji podrazumijeva kolektivnu odbranu saveznika i njihovih partnera”, izjavio je Podžić za N1.

Jedan od zaključaka samita u Madridu je i da će se istočna granica saveznika ojačati skoro desetorostruko, pa stoga Podžić tvrdi da Rusi neće tek tako lako moći krenuti dalje od Ukrajine. 



(Patria / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.