24.7.2022. 12:32
0
Nakon što je poručio da neće ukloniti mural Mladića: Karić šalje u Beograd kolegi Šapiću presude da bi se informisao o zločinima
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se nakon što je njen kolega iz Beograda poručio da (ne)će uklanjati mural ratnom zločincu Ratku Mladiću. Njenu poruku prenosimo u cijelosti.

"Iznenađena sam izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanosti, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo. Ali imaju institucije koje jesu i znaju.

Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici", navela je Karić. 


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.