28.7.2022. 19:04
0
Julske plaće funkcionerima uvećane za 500 KM
Epilog jučerašnjih sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda PS BiH je da je vlast djelimično usvojila prijedloge kojim se smanjuju koeficijenti za obračun plaća izabranim i imenovanima funkcionerima u institucijama BiH, što u prijevodu znači da će julska plaća za njih ipak biti uvećana i za 500 KM, a za ostale zaposlene u institucijama BiH do maksimalno 100 KM.

Dom naroda PS BiH nije podržao zahtjev delegata Kluba bošnjačkog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a odbijena je i skraćena procedura te će se razmatrati u redovnoj. Tim prijedlogom trebali su biti smanjeni koeficijenti.  

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine (prvo čitanje), po skraćenom postupku koji je uputio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dobio je podršku. Riječ je o korekciji koeficijenata za obračun plaće 0,20 do čina višeg inspektora odnosno zvanja stručni savjetnik. S obzirom da je usvojen u prvom čitanju slijedi amandmanska faza, a zatim i razmatranje zakona u drugom čitanju.

S obzirom da je sada ljetna pauza moguće je da sjednica Doma naroda PS BiH bude održana krajem avgusta ili u septembru kada je krajnji rok da ovaj saziv Doma naroda zasjeda.

Kada je riječ o Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić. Njegovim prijedlogom se smanjuju koeficijenti za sva izabrana i imenovana tica koji su ranije imali previsok koeficijent. Međutim, ovaj Prijedlog zakona nije upućen na razmatranje Domu naroda PS BiH po hitnoj proceduri što znači da ga DN PS neće razmatrati u roku od tri dana.

S obzirom da Ustav BiH zabranuje smanjenje plaća u jednom mandatu ostaje nejasno da li će se koeficijenti moći smanjiti u drugom sazivu PS BiH.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.