9.8.2022. 8:15
0
Arnautović: Kazne za trgovinu biračkim odborima snosit će i političke stranke
Predsjednik CIK-a Suad Arnautović mišljenja je da je visoki predstavnik Christian Schmidt malo zakasnio sa nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH, te da ostaje žal što to nije uradio Parlament BiH.

Novina je da su povećane sankcije, kaže Arnautović i upozorava kako ovakvo ponašanje političkih subjekata pokazuje javašluk i odnos prema pravnoj državi: “Ako je nešto zabranjeno, onda je zabranjeno”. Predsjednik CIK-a BiH navodi slučaj u kojem je oglas plaćen 5 dolara – a kazna je bila 1.000 maraka. 

Govoreći o zvaničnicima koji su na vlasti i koji imaju na raspolaganju budžetski novac za predizbornu kampanju, Arnautović je istakao kako sad moraju imati podatak koliko je imenovanih funkcionera pod 24-satnom zaštitom. Stručna služba će pribaviti podatke o tome - mora se znati ide li na državni posao ili stranački skup.

U biračkim odborima će biti uveden red – svaki politički subjekt treba biti predstavljen, kaže Arnautović.

“Ali - ne možete biti predstavljeni duplo, i kao član stranke i kao član koalicije. Ovim izmjenama Izbornog zakona definirano je lažno predstavljanje. Schmidt traži da se taj pojam istraži, da se ne može desiti da stranka sa članovima odbora prodaje mjesto drugoj stranci”. Arnautović pojašnjava da će stranka morati imati u tom mjestu općinski odbor ili kandidatsku listu.

Kad je o kažnjavanju riječ, Arnautović kao novinu ističe da će u slučaju kršenja zakona biti kažnjen i član biračkog odbora i politički subjekt koji ga je predložio.

Arnautović naglašava kako su Schmitovom odlukom sada definirani govor mržnje, zloupotreba javnih resursa i lažno predstavljanje.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je uputio i apel - izborna kampanja podrazumijeva upoznavanje birača sa programom i kandidatima, a ne navođenje na upotrebu sile, javlja FTV.  



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.