9.8.2022. 15:35
0
Ispisani fašistički simboli u blizini Neuma i Prozora: Hero ukazao na stravičnost ratnih zločina i pozvao nadležne na odgovornost
FOTO: Mesud Hero / Source
Historičar Mesud Hero podijelio je na svome Facebook profilu fotografije na kojima su ispisani fašistički simboli koje je, kako navodi zatekao u Prozoru, Škrobućanima i selu Rabranima u općini Neum.

"Bolje bi bilo objaviti neku finu priču o saradnji i međusobnoj pomoći ljudi različitih narodnosti i konfesionalne pripadnosti, o pomirenju među ljudima i otvaranju svjetlije budućnosti za pokoljenja koja dolaze. Međutim, u okolini Prozora opet vidimo mržnju! I ne samo oko Prozora. Iste simbole fašizma, kao i ove u Škrobućanima, prije neko dana sam vidio i u jedinom bošnjačkom selu Rabranima u Općini Neum.

Razočaran sam površnom medijskom obradom ovih skandaloznih poruka. Sve se svodi na to da je neki nepoznati počinilac ostavio ovakve poruke", naveo je Hero na svom fb profilu te dodao:  



"U proteklom ratu, u selima Škrobućani, Paroš, Parcani, Gračac, Gračanica, Gorica i Ravnica, na teritoriji pod apsolutnom kontrolom HVO-a u aprilu i maju 1993. godine počinjen je jedan od najodvratnijih ratnih zločina nad bošnjačkim civilnim stanovništvom. Počinioci su poznati, a radi se o zloglasnom 'Kinder vodu' i vojnoj policiji HVO brigade 'Rama'! Zabilježen je pravi masakr civilnog stanovništva, a poubijani su većinom invalidi koji nisu mogli bježati, i iznemogli starci. Također, zabilježena su i silovanja žena i djevojaka. Neke sudbine stanovnika ovog područja, posebno Škrobućana su izuzetno bolne, bilne toliko da gore ne mogu biti! Npr. čupanje nokata iz ruku jednog logoraša (vidi pravomoćnu presudu Nikoli Mariću, izjave silovanih žena itd., itd.). 

Za ove zločine osuđena su svega dva nižerangirana pripadnika HVO-a na 15 i 20 godina zatvora. Drugo,  nama i pravosudnim institucijama BiH poznati izvršioci, i danas slobodno šetaju u ovom, ratnim zločinom previše opterećenom prostoru. Upravo tim žrtvama je prije dva dana otvorena spomen kapija, a dan poslije fašisti su pokazali da su ostali fašisti, da se ni malo ne kaju za zločine koje du počinili, i da bi to rado ponovili, ukoliko bi im se pružila prilika.

I ko kaže da baš oni ne pišu ove poruke s ciljem da zaplaše u opet protjeraju mirne povratnike?!

Šta znači našem pravosuđu 'nepoznati počinitelj'?

Znam da u Prozoru  tom pravosuđu postoje i poznati počinitelji koji mrze i šire mržnju na vjerskoj, etničkoj i političkoj osnovi, ali prolaze nekažnjeno! Zbog toga se ovo događa i ponavlja. Policiji je dobro poznat napadač na spomenik na Makljenu, napadač na čarsijsku džamiju, čaki napadač na mene preko društvenih mreža.

Pošto pravosudne institucije očito neće da rade svoj posao, ostalo je da čekamo kad će neki pojedinac uzeti pravdu u svoje ruke, što bi bila još veća katastrofa", naveo je Hero. 




(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.