12.8.2022. 13:57
0
Danas se obilježava Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih obilježava se svake godine 12. augusta, s ciljem da se skrene pažnja na pitanja mladih i podrži potencijal mladih kao partnera u globalnom društvu.
 

U Mostaru je danas obilježen Međunarodni dan mladih na temu "O nama s nama", a u okviru projekta "Misli, uči, odluči i poruči".

Tim povodom, u organizaciji Udruženja za edukaciju i razvoj "Dignitet" te uz suradnju s Vijećem mladih Grada Mostara, u prostorijama Gradske vijećnice održana je prezentacija koju su pripremili mladi, kao i panel rasprava.

Predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić kazao je za Fenu kako je ovo sjajna prilika mladima predstaviti što se radi u ovome gradu, pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini, te kakvo je stanje i  položaj mladih u našem društvu.

I Crveni križ Federacije BiH je, povodom Međunarodnog dana mladih,  od 9. do 14. augusta organizirao tradicionalni kamp mladih “Čuvari humanosti” na Boračkom jezeru. Gosti kampa su i mladi Crvenog krsta RS, Crvenog krsta/križa Brčko distrikta te predavači iz Crvenog krsta Vojvodine.

Kroz različite radionice i predavanja mladi volonteri uče o klimatskim promjenama, njihovim posljedicama na okruženje, zdravstvenim rizicima, kao i o prirodnim katastrofama koje su sve učestalije. Također, pažnja je usmjerena i na Eko incijative mladih i zeleniji pristup kroz njihov volonterski rad u Crvenom križu.

U decembru 2009. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju 64/134 proglašavajući godinu koja počinje 12. augusta 2010. Međunarodnom godinom mladih, pozivajući vlade, civilno društvo, pojedince i zajednice širom svijeta da podrže aktivnosti na lokalnom i međunarodnom nivou kako bi obilježile taj događaj. Godina će se podudarati s 25. godišnjicom prve Međunarodne godine mladih 1985. godine.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je 17. decembra 1999. u Rezoluciji 54/120 preporuku Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade (Lisabon, 8.-12. augusta 1998.) da se 12. august proglasi Međunarodnim danom mladih.

Skupština je preporučila da se organiziraju aktivnosti javnog informiranja kako bi se podržao Dan kao način promicanja bolje svijesti o Svjetskom programu djelovanja za mlade, koji je Generalna skupština usvojila 1996. (Rezolucija 50/81).

Rezolucija Vijeća sigurnosti 2250 o mladima, miru i sigurnosti predstavlja dosad neviđeno priznanje hitne potrebe za uključivanjem mladih graditelja mira u promicanje mira i suzbijanje ekstremizma i jasno postavlja mlade kao važne partnere u globalnim naporima.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.