16.8.2022. 22:00
0
Delić: Čuvari iz Uprave za šumarstvo prelaze u KJP Sarajevo-šume
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevo-šume Samir Omerović potpisali su danas Ugovor o prenosu poslova gospodarenja na državnim šumama i šumskim zemljištima u administrativnim granicama Kantona Sarajevo.

Kako je naveo ministar Delić, suština ovog ugovora je prelazak čuvara iz Uprave za šumarstvo KS u Sarajevo-šume, čime će se bolje zaštititi naš najvažniji prirodni resurs i smanjiti negativni uticaj i nelegalne radnje u oblasti šumarstva.

Na ovaj način, dodaje ministar, implementira se i jedan dio Zakona o šumama Kantona Sarajevo, koji stupa na snagu 18. augusta.

- Kao Ministarstvo bili smo u obavezi da potpišemo novi ugovor sa Sarajevo-šumama koji se isključivo odnosi na dio nadležnosti koje se mijenjaju, a podrazumijevaju prelazak čuvara i čuvarske službe iz Uprave za šumarstvo KS u Sarajevo-šume i svih njihovih nadležnosti koje podrazumijevaju čuvanje šuma. To je i bila namjera Ministarstva privrede, s ciljem boljeg očuvanja kompletnog šumskog biodiverziteta - rekao je ministar Delić.

Prenos poslova gospodarenja odnosi se na: čuvanje šuma i šumskog zemljišta u državnom vlasništvu putem organizovane čuvarske službe; realizaciju šumsko privredne osnove i izrade i realizacije projekata za izvođenje; projektovanje, izgradnju, rekonstrukciju i održavanje šumske infrastrukture; promet šumskih drvnih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda; izvršavanje programa i planova biološke reprodukcije šuma propisanih šumsko privrednom osnovom; provođenje mjera integralne zaštite šuma u skladu sa Zakonom o šumama; proizvodnja i promet šumskog sjemena, šumskog i hortikulturnog sadnog materijala; izvršavanje planova korištenja nedrvnih šumskih proizvoda; realizaciju planova razvoja šumarstva i mjera racionalizacije u šumarstvu; realizaciju aktivnosti predviđenih izvedbenim dijelom kantonalnog šumsko-razvojnog plana, svih ekonomskih odgovornosti, koristi i odluka; dostavljanje mjesečnih izvještaja o provedenim aktivnostima na čuvanju šuma koji sadržava evidenciju bespravnih sječa; ostale poslove, zadatke i odgovornosti u skladu sa ovim ugovorom; ostale poslove u skladu sa Zakonom o šumama Kantona Sarajevo i podzakonskim aktima dosnesenim na osnovu Zakona o šumama Kantona Sarajevo.

Direktor Omerović istakao je da današnje potpisivanje Ugovora predstavlja dobar iskorak, kako za preduzeće, tako i za šumarstvo u cjelini.

- Očekujemo da će se ovim promjenama stvari na terenu mnogo jednostavnije i efikasnije rješavati, jer će služba biti mnogo bolje organizirana. Bitno je istaći da u narednom periodu čuvari šuma, pod istim uslovima kao svi ostali zaposlenici Sarajevo-šuma sa ugovorima na neodređeno vrijeme, nastavljaju da rade svoj posao na svojim rejonima - rekao je Omerović, saopćila je Služba za protokol i press KS.  (Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.