19.8.2022. 14:16
1
Protjerivao Bošnjake i osnovao logor Sušica: Komandant VRS izabran i u Gradsko vijeće Beograda
Svetozar Andrić, nekadašnji komandant Birčanske brigade VRS-a, a kasnije i načelnik štaba Drinskog korpusa tokom rata u BiH, zvanično je izabran za člana Gradskog vijeća Beograda.

Andrića je predložila vladajuća koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) i aktuelni gradonačelnik, bivši vaterpolista Aleksandar Šapić.

Andrićevi biografski detalji, koji su dostavljeni članovima Vijeća, govore da je imao "uspješnu višedecenijsku vojnu karijeru", te da je nakon penzionisanja vodio porodičnu kompaniju, a potom u junu 2016. godine započeo političku karijeru.

Fond za humanitarno pravo iz Beograda je 2018. godine podnio krivičnu prijavu optužujući Andrića da je 28. maja 1992. naredio "iseljavanje" bošnjačkog stanovništva iz Zvornika.

- Nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naredbu o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao do 30. septembra 1992. godine i u tom periodu zatočenici su držani u nehumanim uslovima – spavali su na betonu, dobijali jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uvjete - navodi se u saopćenju Fonda za humanitarno pravo.

- Većina je svakodnevno premlaćivana, dok su žene koje su bile zatočene u logoru silovane. Ubijeno je oko 160 zatočenika - dodaje se.

- Također, u maju i junu 1992. godine brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić progonila je Bošnjake iz više od 20 sela s područja općine Vlasenica. U martu sljedeće godine, pripadnici brigade čiji je Andrić bio komandant, spalili su selo Gobelje u općini Vlasenica - navodi se također u saopćenju.

Tokom svjedočenja na suđenju bivšem komandantu tzv. VRS Ratku Mladiću u Haagu 2015. godine, Andrić je negirao počinjenje navodnih zločina. Mladić je zbog genocida i zločina u BiH osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Reagujući na kritike pojedinih opozicionih odbornika na Andrićevo imenovanje, Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, poručio je odbornicima u četvrtak da "srpski narod treba slaviti osobu protiv koje je Fond za humanitarno pravo podnio prijavu". Andrić je bio zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od augusta 2020. do posljednjih izbora u aprilu 2022. godine. Prije nego što je postao zastupnik, bio je zamjenik predsjednika Općine Novi Beograd, kada je Šapić bio predsjednik ove općine.

Predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata Bakira Hasečić objavila je dokument od 31. maja 1992. godine sa Andrićevim potpisom.

- Andrić je 28. maja 1992. godine naredio "iseljavanje" bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posljedicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka. Već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine, a zatočenici su svakodnevno prebijani, žene koje su bile zatvorene u logoru su silovane, a oko 160 ljudi je ubijeno - napisala je Hasečić.



(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.