24.8.2022. 8:15
0
Prva sjednica Predsjedništva BiH nakon najave Dodika da će prijaviti Džaferovića
Sjednica Predsjedništva BiH biće održana danas u Sarajevu. Početak redovne sjednice zakazan je za 10.00 sati, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Bit će ovo prilika da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kaže predsjedavajućem Šefiku Džaferoviću ono što je zadnja dva dana govorio za medije. 

Podsjećamo, Dodik je najavio da će već danas protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, podnijeti krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlaštenja zbog njegovog učešća na Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, koji je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

Dodik je naglasio da ne postoji stav Predsjedništva BiH u vezi sa ovim pitanjem i da je Džaferović prekršio poslovnik o radu ove institucije.

No, Džaferović se obratio na samitu Krimske platforme na kojem su prisustvovali brojni svjetski zvaničnici.

Džaferović je rekao kako je Predsjedništvo BiH ranije izrazilo očekivanje da će se situacija u Ukrajini okončati mirnim putem.

"Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima, što uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa, što je izričito navedeno u strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine, koja je u potpunosti u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 6. marta 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini. Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo оčеkivаnjе dа ćе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа", rekao je između ostalog Džaferović.

Naveo je kako se BiH pridružila deklaraciji visokog predstavnika EU o Krimu, te kako se, nakon 24. februara 2022. godine, BiH pridružila brojnim deklaracijama i međunarodnim dokumentima. 



(Patria / Aldina R.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.