30.8.2022. 10:31
1
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH: Ne boje se Bošnjaci komšija, nego politika koje su već jednom dovele do genocida i sistematskih zločina
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović poglavar je bosanskih muslimana. Husein ef. Kavazović u razgovoru za Nacional govori o međuvjerskim i međunacionalnim odnosima u svojoj zemlji i komentira aktuelnu situaciju u BiH i regiji.

Rođen je 1964. u Jelovče Selu kod Gradačca. 

Završio je najviše islamsko obrazovanje: Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu; na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu studirao je od 1985. do 1990, a magistarski rad i doktorsku disertaciju obranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Službu je obavljao u džematima u Srebreniku i Gradačcu, a tokom rata u BiH, od 1992. do 2012., bio je muftija tuzlanski. 

Ne spominje se često da je Husein Kavazović bio zatočenik logora HVO-a: kako se navodi na internetskoj stranici Islamske zajednice BiH, „nedugo nakon imenovanja na poziciju muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla, po povratku iz Zagreba, biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.