30.8.2022. 11:08
4
Reis Kavazović suspendovao efendiju Čajlakovića jer je navodno govorio na hutbi o seksualnosti u islamu na neprimjeren način
Zenički imam i hafiz Husejn ef. Čajlaković slovi kao jedan od najagilnijih imama u BiH. Bio je vrlo čest gost na medijima u kojima je na prilično domišljat način interpretirao svoja vjerska gledišta.

U svojim istupima koristio je humor i doskočice, kao i narodne umotvorine kako bi običnom svijetu na plastična način objasnio vjeru i vjerske propise. Nije se libio govoriti o škakljivim temama iz domena seksualnosti u islamu.

Zbog toga je bio stekao veliku popularnost kod tradacionalnih džematlija. Međutim, sudeći prema depeši koju je nedavno dobio od Rijaseta takav njegov pristup mu se „obio o glavu“. Direktnim ukazom reisul-uleme Huseina Kavazovića zabranjen mu je istup u medijima.

Povod ovakvoj reakciji je navodna žalba džematlija da je na neprimjeren način govorio na hutbi o seksualnosti u islamu čime je prekršio kodeks hatiba i vaiza. Navodno se hutba hafiza Čajlaković dojmila džematlija prilično vulgarnom.

Pitanje je da li se ovdje radi o verbalnom deliktu ili o kršenju imamskog kodeksa. Nije poznato da se hafiz Čajlaković upuštao u političke teme, za razliku od mnoštva imama koji otvoreno agitiraju za SDA.

Zanimljiov je da Rijaset nije ragirao na vulgarne stavove najutjecajnijeg vehabijskog influensera Elvedina Pezića o „vagnalnim vjetrovima“ koji po njemu kvare abdest kod žena. Kao što je zanimljivo da se Rijaset oglušio o slučaj imama iz Kaknja koji je tajno vjenčavao poligamne brakove čime je počinio krivično djelo, prenose bh. mediji.

Danas smo komentar pokušali dobiti od ef. Čajlakovića koji je u nekoliko navrata govorio za naš portal, međutim on nije želio komentarisati pomenute navode, dok mu se prvo o svemu ne obrati glavni imam. Jedan od njegovih intervjua za naš portal možete pogledati ovdje.

Kako prenosi portal 072info navodno brojne Kavazovićeve hodže i teolozi su bukvalno poraženi na društvenim mrežama od strane vehabosjkih influensera. Eliminacijom hafiza Čajlakovića se samo pospješuje taj trend. A da se hafiz Čajlaković uspio slikati sa Bakirom Izetbegovićem kao što je to pošlo za rukom najutjecajnimjem vehabijskom influenseru Elvadinu Peziću reis ga ne bi smio ni pogledati! – piše 072info.

Dalje se u tekstu navodi da je ovaj slučaj sličan onom hafiza Sulejmana Bugarija kojeg je "Rijaset protjerao iz Sarajevo zbog njegove navodne bliske saradnje sa ljudima bliskim pokretu anatemisanog turkog imama Fetulaha Gulena."

 

Zašto je otišao Bugari?

Nakon brojnih upitnika i nedoumica u vezi odlaska u Crnu Goru, Hafiz Sulejman Bugari je u razgovoru za "Preporod" 2016. godine nakon svog odlaska iz Sarajeva i BiH, pojasnio svoju odluku da pređe u Podgoricu i svoj misijski angažman nastavi u okviru Islamske zajednice ove zemlje.

"Razlog moga prelaska u Podgoricu niti je moja želja niti želja institucije u kojoj radim niti sam ikada razmišljao o tome da idem s ovih prostora. Ni sada ne idem, samo mijenjam lokaciju tijelom, ali dušom sam tu gdje jesam. A i tijelom ću, po pozivu mojih institucija i drugih, s ljubavlju ovdje dolaziti. Međutim uvijek Božija volja treba biti preča od naših želja, prohtjeva i komfora. Niko me nije primorao, niti me je tražio, a što je od Njega to se mora i to s 'pjesmom' prihvatiti. Dakako, insan može i da odbije, jer ima slobodnu volju", rekao je tada Bugari.

Bugari je u svojoj izjavi istakao da nije bilo nikakvih nesuglasica sa IZ i džematom.

Ko god ima makar i jednu rečenicu protiv džemata, Islamske zajednice, države, drugog i drugačijeg, bez obzira na vjeru i naciju, njemu treba odmah uključiti hitnu pomoć 'pod obaveznom anestezijom', stručnošću i ljubaznošću.  Naglašavam da posebno poštuju i čuvaju ovu i ovakvu državu koja je jedinstvena po bogatstvu različitosti u svijetu i kojoj ne treba govoriti koliko je volim. I podsjećam sve duše da smo svi mi kao jedna porodica od Boga, a najdraži Bogu će biti onaj ko bude najuslužniji i najplemenitiji prema toj porodici, kako je govorio voljeni Opominjač svijeta, Muhammed, s.a.v.s. Onaj ko bude bježao i izlazio iz te porodice i rodbine on je IZROD. Drage voljene duše, problem nije u vođstvu, niti u drugom i drugačijem, već u nama. Budimo ljekari svoga društva", pojasnio je hafiz Sulejman ef. Bugari.

Bugari u emisiji N1 televizije 2020. ponovo govorio o svom odlasku.

"Kakva sila, nema sile. Osjećaj je čudo, duša je čudo. Kada znaš šta hoćeš, šta radiš, onda je svejedno gdje radiš i gdje ćeš svratiti. Meni je lijepo, radim tamo i učim svakodnevno. Upoznajem nove poglede. Crnogorci prave razliku između čojstva i herojstva: heroj si kad se boriš da sačuvaš sebe od zla drugog; a čojstvo je kada želiš da sačuvaš drugog od svog zla. E nama fali čojstvo! Da drugog sačuvamo i zaštitimo od svoga zla, to je bogatstvo, to je i poruka vjere – odgovorio je Bugari.

I hafiz Kenan Musić dao ostavku na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice, zbog navodno kontinuirane opstrukcije.

 Kenan Musić je za glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo imenovan u aprilu 2018. godine i generalno je bio jedan od najangažiranijih vjerskih službenika s velikom popularnosti među vjernicima, daleko poznat po svojim predavanjima.

U svom tekstu portal Balkantimes Press navodi hafiz Kenan Musić na svom fb profilu napisao da daje ostavku na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, naveo je i razloge svoje ostavke između ostalog: “Kap koja je prelila čašu jeste provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice.”

Navodi se da je bh. javnosti manje poznato, da je Kenan Musić želio da se vrati Sujelman Bugari.

 

(Admir O.)

 

 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.