8.9.2022. 16:37
0
Čopor pasa napao jelene u Pionirskoj dolini: Lanetu nije bilo spasa
Čopor pasa lutalica jučer u jutarnjim satima je ušao u Pionirsku dolinu i zoo vrt koji se nalazi u Sarajevu i napao jelene.

Kako je rečeno iz KJKP "Park", u ograđeni prostor Pionirske doline, u nastambu u kojoj su smješteni jeleni lopatari, kako pretpostavljaju iz "Parka", gladni psi lutalice su ušli i napali ih.

Na veliku žalost, jedno lane nije uspjelo preživjeti. 

Ovaj nemili događaj dogodio se na očigled slučajnog prolaznika, komšije koji živi u blizini i koji je zaista reagirao kao pravi komšija i čovjek spreman da zaštiti nevine životinje.

Prolaznik otjerao pse

- Uspio je brzom reakcijom otjerati pse. Na ogromnu žalost mladunče nije uspjelo preživjeti i uginulo je vjerovatno usljed preživljenog stresa. Pregledom naše veterinarske jedinice nisu utvrđene veće rane i ugrizi na tijelu usmrćenog mladunčeta. Komšija koji je prolazio saobraćajnicom koja gravitira uz ogradu nakon što je sve snimio i objavio na društvenim mrežama o postojanju snimaka obavijestio je i uposlenike, jer se sve dogodilo za nekoliko minuta - navode iz KJKP "Park".

Dalje ističu da je u međuvremenu reagirala njihova služba hranilaca i zaposlenika, te uginulo mladunče je otpremljeno na Veterinarski fakultet kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Također, istakli su da je izvršen pregled kompletne ograde i ona je na svakom mjestu bila cjelovita, međutim vjerovatno gladni psi su ispod ograde iskopali zemlju i kroz napravljeni otvor ušli su u ograđeni prostor i napali stado.

Ni voda ih nije spriječila

- Zahvaljujući brzoj reakciji slučajnog prolaznika spriječena je veća šteta i ovom prilikom RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt upućuje zahvalnost komšiji, čije objave svega navedenog na društvenim mrežama su dodatno uznemirile javnost, iako su napadi pasa lutalica gotovo pa uobičajena pojava na gazdinstva i domaćinstva na području Kromolja, Nahoreva i okolnih naselja - tvrde iz KJKP "Parka" za portal "Avaza".

RZC Pionirska dolina i zoo vrt s obzirom na utvrđene činjenice stava su da se vjerovatno radi o napadu gladnih životinja i oni kao takvi našli su načina i dobro su izverzirani da uđu i u zaštićena i dobro ograđena, te obezbijeđena području“, kazali su.

Prije desetak godina slična situacija se desila, podsjećaju, kada su psi ušli koritom potoka i ni voda ih nije spriječila u tome.

Uspostava video nadzora

- Već desetak godina naše službe obezbjeđenja i zaštite uspijevaju posebno u noćnim satima spriječiti ovakve napade gladnih pasa koji usljed potrage za hranom pokušavaju ući u prostor Pionirske doline, a koja se prostire na površini od 9 hektara.

Stoga je i pokrenuta procedura i uspostave video nadzora na cijelom području Pionirske doline, u toku ovog mjeseca će biti završena i to će dodatno pojačati mjere zaštite. Međutim ovdje je riječ o nastambi koja gravitira uz dvije vrlo frekventne saobraćajnice i teško je bilo predvidjeti da će psi u čoporu iskopati zemlju kako bi prošli u ograđeni prostor.

Navedeni otvor odmah je saniran, a dodatno će biti pojačane i mjere fizičke zaštite, jer očito je da imamo situaciju da životinje moramo štiti od napuštenih i gladnih životinja koje se slobodne kreću okolnim šumama, ulicama i prostorima - zaključili su iz KJKP "Parka", prenosi avaz.


(Admir O.)

PsiNapad
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.