13.9.2022. 16:50
0
Zvizdić: BiH nije “državna zajednica” niti su entiteti “države” nego samo administrativno - teritorijalne jedinice u sastavu BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) reagirao je na izjavu kandidatkinje za člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, koja je, kako navodi Zvizdić, po uzoru na svoje koalicione partnere iz SNSD, nazvala BiH "državnom zajednicom".

Upotreba ovakve antiustavne sintagme je još jedna potvrda opravdanosti mog zahtjev za ocjenu ustavnosti kojim će se korištenje termina "zajedničke institucije" i "državna zajednica" proglasiti neustavnim. Očekujem da Ustavni sud što prije donese takvu odluku. I da ponovimo lekciju za one koji negiraju državnost BiH. BiH nije “državna zajednica” niti su entiteti “države” nego samo administrativno - teritorijalne jedinice u sastavu BiH. I ništa više, ističe Zvizdić. 

BiH je, dodaje on, država koja ima svoj teritorijalni integritet, suverenitet, političku neovisnost i međunarodnopravni subjektivitet.

- Ne postoje, niti će ikada postojati “zajedničke institucije”, nego samo institucije države BiH. Dakle, BiH je nezavisna, cjelovita, demokratska i evropska država svih patriotski orijentiranih ustavnih naroda i građana, i neće biti nikakvih etnoteritorijalnih podjela niti zajednica. Prije svega i iznad svega država BiH, zaključuje Zvizdić. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.