15.9.2022. 14:42
0
Softić: Saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama od izuzetnog značaja za BiH
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić učestvovao je danas na sastanku holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, čiji je domaćin ove godine Bosna i Hercegovine.

Sastanku u Sarajevu su, uz delegaciju Bosne i Hercegovine, prisustvovale i delegacije još 14 zemalja članica holandsko-belgijske konstituence: Belgije, Bugarske, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Gruzije, Izraela, Luksemburga, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Holandije, Rumunije i Ukrajine. Delegacije u pravilu predvode ministri finansija/guverneri zemalja članica u Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, te guverneri centralnih banaka zemalja članica konstituence.

­- Vrlo sam ponosan što je BiH domaćin takvog događaja na visokom nivou. Mislim da je to savršeno mjesto za naš susret u ovom sve polariziranijem i podijeljenijem svijetu. Dijelimo iste probleme i istu sudbinu pa su saradnja, razmjena mišljenja i iskustva važniji nego ikad - rekao je Softić obraćajući se učesnicima sastanka.

Govoreći o postignućima Centralne banke BiH u svojoj 25-godišnjoj istoriji, Softić je naveo da za to vrijeme, u složenim i izazovnim okolnostima u Europi, svijetu i Bosni i Hercegovini, monetarna stabilnost zemlje zadržana kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti.

- Uspjeli smo održati naš valutni odbor da radi, služeći našoj makroekonomskoj stabilnosti i društvu. A pokazala se uspješnom i otpornom u dobrim vremenima, ali i tokom kriza poput finansijskih kriza 2008., pandemijske one 2020., kao i sadašnje s ratom u Ukrajini - naveo je Softić.

Tokom kriza, kako je naglasio, Centralna banka BiH je osigurala dovoljno gotovine u opticaju za banke i građane, održavan je efikasan sistem plaćanja u zemlji bez odgađanja, zatim vodila koordinaciju i komunikaciju na visokom nivou među ostalim institucijama u zemlji i održavala pravovremenu i transparentnu javnu komunikaciju.

- Tako smo zadržali stabilnost i povjerenje u domaću valutu - konvertibilnu marku, čime smo doprinijeli ukupnoj finansijskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine – istakao je Softić, dodajući da velika zahvala za postignuća ide njihovim partnerima, centralnim bankama u regiji i Evropi te partnerskim institucijama koje su bile s njima od samih početaka poput MMF-a i Svjetske banke.

Softić je rekao da su imali plodnu i korisnu suradnju s MMF-om, te da je tom periodu zemlja imala šest programa s MMF-om. Centralna banka je imala je brojnu tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta, osposobljavanje i obrazovanje, uključujući Zajednički bečki institut.

- Također bih želio zahvaliti MMF-u na iznimnom pristupu finansiranju u teškim pandemijskim vremenima u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI) i na dodjeli posebnih prava vučenja (SDR) prošle godine. To je pomoglo našoj zemlji da zadovolji dodatne potrebe za finansiranjem i suoči se s krizama. Što se tiče ovog aranžmana, CBBiH je uspješno provela sve zadaće kao fiskalni agent za BiH - dodao je Softić.

Naglasio je da je pomoć MMF-a potrebna ne samo finansijski, već i kako bi se ojačao naš program unutarnjih reformi. Strukturnim reformama, naglasio je Softić, povećala bi se efikasnost našeg gospodarstva i ubrzao naš proces pristupanja EU.-u.

- Jedan od važnih segmenata gospodarstva su naši platni sistavi. Trenutno surađujemo s drugim zemljama zapadnog Balkana, EU i Svjetskom bankom u projektu modernizacije plaćanja. To bi nam pomoglo da poboljšamo prekogranična plaćanja kao važan dio našeg procesa integracije u EU u budućnosti - rekao je Softić izražavajući zahvalnost Svjetskoj banci na vrlo dobroj saradnji s CBBiH u prošlosti, posebno u platnom sistemu i programu doznaka, razvoju funkcije nadzora platnog sistema i okvira finansijske stabilnosti.

- Nije samo situacija u BiH, već i u svijetu u cjelini neizvjesna i nestabilna. Prošlog mjeseca okupljanje centralnih bankara u Jackson Holeu jasno je potvrdilo ovaj svjetonazor. Pred centralnim bankama su izazovi bez presedana. CBBiH će nastaviti održavati svoju monetarnu politiku i stabilnost te nastaviti daljnja poboljšanja našeg poslovanja osiguravajući našu vjerodostojnost kao najvažniju imovinu koju ima bilo koja centralna banka. Lično sam optimist u vezi budućnosti i zajednički rad jedini je način da se iz krize pređe na oporavak – zaključio je Softić, saopćeno je iz CBBiH.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.