19.9.2022. 18:36
0
Bećirović: Zajedničkim radom pokrenuti ekonomiju i podići životni standard građana
Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarao je sa građankama i građanima Livna, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako se navodi, u sadržajnom i prijateljskom dijalogu sa građanima Bećirović je, između ostalog, poručio:

„Livno i Hercegovina suočavaju se sa zabrinjavajućim odlivom mladih ljudi. Moramo se okrenuti životnim pitanjima i u fokus interesovanja staviti ekonomiju. Dok režimske stranke vladaju širenjem straha, mržnje, podjela i razdora, mi želimo afirmirati naše teme, a to su: bolje obrazovanje, kvalitetnije zdravstvo, zapošljavanje, radnička prava, borba protiv kriminala i korupcije, rast životnog standarda, zaustavljanje odlaska mladih ljudi i borba protiv siromaštva,“ poručio je Bećirović.

„Bosna i Hercegovina bilježi spor i nedovoljan ekonomski rast. Sadašnje stope rasta od oko 3-5 posto su nedovoljne za rješavanje najkrupnijih ekonomskih i socijalnih problema. Osnovni uzroci niskog rasta u Bosni i Hercegovini su politička nesigurnost i loša poslovna okolina, sa visokim doprinosima i porezima na plaće, administrativnim preprekama i visokom korupcijom i kriminalom. Udio javne potrošnje je visok i iznosi čak 40 posto BDP-a. Naša zemlja ima jednu od najkomplikovanijih procedura za početak poslovanja. Trenutno imamo krajnje složen proces za pribavljanje građevinskih dozvola, priključaka za električnu energiju, registraciju imovine, mogućnost kreditiranja itd...

Sinhroniziranim radom Države, entiteta, kantona, gradova i općina možemo poboljšati imidž Bosne i Hercegovine. To moramo učiniti tako što ćemo u funkciju planskog razvoja staviti naše konkurentske prednosti, kao što su: prirodni resursi, obučena radna snaga, dobar geostrateški položaj, povoljni klimatski uslovi, ogroman turistički potencijal, stabilna moneta itd.

Zajedničkom radom svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini trebamo provesti ekonomske reforme, kako bi se povećala konkurentnost domaće privrede, povećala produkcija i izvoz te posljedično povećao broj uposlenih i njihova primanja. Također, nužno je i razvijati preduzetnička društva, kroz sveobuhvatan pristup uključujući obrazovanje, poticanje, nadzor i savjetovanje te razvijanje poslovne infrastrukture, administrativne podrške i cjelokupnog ambijenta, pogodnog za preduzetničku inicijativu, privredni razvoj i investicije“, zaključio je Bećirović, navodi se u saopćenju SDP-a.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.