20.9.2022. 8:16
1
Da li je Karić potpisala ugovor za javni doček Nove godine iako nije obezbijeđen novac?
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda i direktor firme Linden Nedim Lipa 14. septembra potpisali su sporazume u vezi organizacije javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, a na kojem će nastupiti popularni Dubioza kolektiv.

Iako ni iz Gradske uprave, ni iz Turističke zajednice tada nisu saopćili više detalja već su to najavili za 23. septembar, Patriji je potvrđeno da postoje određeni problemi kada je riječ o finansijskoj konstrukciji za organizaciju javnog dočeka. Ukupna vrijednost je 350.000 KM bez PDV-a, ali za sada Grad Sarajevo nema obezbijeđena sva sredstva iako je ugovor s Lindenom potpisan. Na ovaj način prekršen je Zakon o javnim nabavkama BiH.

Turistička zajednica KS za organizaciju dočeka će izdvojiti 100.000 KM.

Općine Novo Sarajevo i Centar izdvojile su određena sredstva dok je Grad Sarajevo dužan da obezbijedi 50.000 KM. Općina Centar izdvojila je 20.000 KM, a Novo Sarajevo 15.000 KM.

Općina Stari Grad je za portal Faktor potvrdila da za sada još nije odlučila podržati projekat, a to su i obrazložili. U maju ove godine dobili su dopis od Grada Sarajevo i gradonačelnice Benjamine Karić u kojem se tražilo sufinansiranje organizacije javnog dočeka Nove 2023. godine, bez informacija o tome na koji način će se doček organizovati, ko će biti angažovan za nastup, troškovima.

“Na ovaj dopis Općina Stari Grad Sarajevo odgovorila je zahtjevom da Grad Sarajevo dostavi kompletan plan organizacije sa svim neophodnim detaljima na koji će se Općina Stari Grad očitovati. Imajući u vidu da na dopis Općine Stari Grad Sarajevo od 13. maja 2022. godine Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić nisu odgovorili, ne želimo komentarisati navode iz medija jer očekujemo da gradonačelnica Karić ozbiljno pristupi ovoj temi, te da organizuje sastanak sa svim načelnicima općina, kao i drugim učesnicima u finansiranju javnog dočeka i predstavi plan organizacije. Također, smatramo da Grad Sarajevo ne može sam odlučivati o organizaciji javnog dočeka – izboru muzičara i lokacije za javni doček, bez konsultovanja svih onih koji učestvuju u finansiranju događaja – rekli su iz Općine Stari Grad.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria u ovom trenutku je obezbijeđeno 250.000 KM i to 100.000 KM od TZ KS, 50.000 KM Grad Sarajevo plus 59.500 KM PDV-a, te dvije općine 35.000 KM.

Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa Sarajevo zaslužuje javni doček Nove godine koji privuče hiljade turista, ali u skladu sa procedurama i dobrom organizacijom.


(Patria/Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.