21.9.2022. 14:26
0
Komšić o Dodikovom odlasku u Rusiju: Putin nam može zadati glavobolje
Cijenim da je riječ o značajnoj aktivnosti OS BiH. Naravno to uključuje aktivnosti Ministarstva BiH, ali dominantno OS BiH. Riječ je o ocjenjivanju borbene grupe lake pješadije snage bataljona, čime naše Oružane snage treba da potvrde da su potpuno interoperabilne sa tom veličinom jedinice za saradnju i učešće u misijama sa zemljama NATO saveza, po NATO standardima, poručio je danas na Manjači član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je prisustvovao drugom danu realiziranja petodnevne vježbe "Kombinirani napor" s ciljem ocjenjivanja Bataljunske borbene grupe lakog pješaštva OS BiH (BGLP)

"Vojnicima, podoficirima i oficirima koji izvode ovu vježbu, kao i onima koji su ovo sve organizovali, želim uspjeh. Poprilično sam siguran da će ishod biti pozitivan, znajući kako naši vojnici rade i djeluju, s obzirom na gotovo potpuni izostanak političke podrške u svemu. Naše OS pokazuju da su sposobne da izvedu i velike stvari u otežanim okolnostima. Ne samo kada je riječ o situaciji na terenu, nego prije svega kao snage koje imaju manjak političke podrške", poručio je Komšić i ponovo čestita. 

Dodao je da prisustvo diplomatskog kora koliko je sve što se zbiva na Manjači bitno. 

Komentarišući susret Dodika sa Vladimirom Putinom u Moskvi, Komšić kaže da je to organizovano u dobroj mjeri u svrhu predizborne kampanje. 

"Ono što se sa zebnjom iščekuje, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regiji pa vjerovali ili ne i u onim krugovima u Evropi koji razmišljaju o sigurnosnoj situaciji na Balkanu jeste ruski stav oko produženja misije Althea. Rusija ima mogućnost da uloži veto na produžetak te misije i to će sigurno iskomplikovati situaciju. Moje je mišljenje da Putin time može zadati glavobolje ne samo nama, nego cijelom NATO savezu i EU. Svakako postoji alternativa snagama misije Althea, po Dejtonskom mirovnom sporazumu NATO može preuzeti tu misiju, ali koliko znam, ne postoji saglasnost svih članica da se to uradi. Ako Putin hoće da zada glavobolje, onda će Rusija staviti veto na produžetak misije Althea. Priželjkujem da se to ne desi, jer nikom nije do komplikovanja sigurnosne situacije. To prije svega ne odgovara običnim ljudima, kojima je dosta i svađa i komplikovanja sigurnosne situacije, zbog čega između ostalog i bježe iz BiH", kazao je Komšić. 

Dodao je da BiH ima jasno opredjeljenje da ide prema čansu u NATO i EU. 

"Svako priželjkivanje dodatnog konflikta, bilo koje vrste, na području BiH se odmah prenosi na Zapadni Balkan. Bilo bi to jako loše prije svega za nas u BiH, a onda i za sigurnost cijelog evropskog kontinenta", kazao je Komšić. 

Kada je u pitanju Dodikov govor oko cijene plina, Komšić kaže da se cijela Evrop plaši priče oko nedostatka energije tokom zime. 

"Mi se ne nalazimo u zoni rizičnih zemalja. Svakako da bi to napravilo problem čije grijanje ovisi o plinu, kao što je Sarajevo. Napravilo bi to problema ekonomiji, kao što je u nekim dijelovima RS, u Zenici i Visokom. Nadam se da toga neće doći. Što se tiče električne energije, imamo je dovoljno i mislim da nećemo doći tu u opasnost. Kako god, ovo bi nam trebala biti škola, kada govorimo o diversifikaciji krakova snabdijevanja. Trebalo bi ozbiljno razmišljati o Južnoj interkonekciji. Vidjet ćemo šta će se dešavati, u ovom trenutku po informacijama koje imamo ne bi trebalo doći do problema, ali teško je predvidjeti", ističe Komšić.


(Patria/Admir O.)

 
KomsicDF
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.