25.9.2022. 16:30
2
Slaven Raguž: "BiH nema odlike suverene države, iako one na papiru postoje"
Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) izjavio je u nedjelju gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u kako BiH nema odlike suverene države i da ne zadovoljava nijedan uvjet za ulazak u Europsku uniju.


BiH nije i nema odlike suverene države, iako one na papiru postoje, ocijenio je. 

- I misao visokog predstavnika jača je od ustava BiH. OHR je nametnuo 589 raznih izmjena zakona, od kojih je više od 300 išlo na štetu Hrvata – kazao je Raguž koji je politiku međunarodne zajednice nazvao "poraznom".

Za izborni proces u BiH tvrdi da je takav da će "vladajućima biti lakše pokrasti izbore nego prije". 

Također je ustvrdio kako je izborni proces unazađen zahvaljujući međunarodnoj zajednici, čiji pripadnici "nemaju blage veze gdje su došli".

- Za gaženje prava Hrvata kriva je prije svega međunarodna zajednica, institucija OHR-a koja je još početkom 2000-ih počela s dekonstituiranjem hrvatskog naroda u BiH - istaknuo je Raguž.

Za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića rekao je kako je zadnja osoba koja može govoriti o pravima Hrvata jer, smatra, uzurpira hrvatsko mjesto u Predsjedništvu.

Ustvrdio je i kako je "Željko Komšić ništa bez predsjednika HDZ-a i HNS-a BiH Dragana Čovića, a Dragan Čović ništa bez Željka Komšića te da su oni kao jin i jang".

Upitan računa li na glasove Bošnjaka, odgovorio je negativno te istaknuo da se bori prije svega za prava Hrvata u BiH, a tek onda za čovjeka.

- Građanska država u BiH jednaka je radikalno bošnjačkoj državi. Izborni zakon je kozmetika, potrebno ga je mijenjati, BiH trebaju ustavne promjene - poručio je predsjednik HRS-a.

Ocijenio je i kako BiH ne zadovoljava nijedan uvjet za ulazak u Europsku uniju, naglasivši da BiH nema ni funkcionalno pravosuđe ni funkcionalnu državu.

- Dok god će pokušavati napraviti državu dva naroda, srpskog i bošnjačkog, ona nikada neće ući u EU - zaključio je Raguž.  




(Fena / Aldina R.) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.