2.10.2022. 13:02
0
Arnautović: Izlaznost do 11 sati 15 posto, veća nego 2018. godine
Predsjednik CIK-a Suad Arnautović na današnjoj press konferenciji kazao je da je odziv birača do 11 sati veći nego na Općim izborima 2018. godine.

"Odziv do sada je 14 posto ili 459.989 birača. To je za 3 posto više nego 2018. godine. Tad smo imali izlaznost 11,4 posto. Ovaj procenat je i veći jer nam još nisu dostavili podatke za Gradačac, Tuzlu, Tešanj i Novi Travnik", kazao je Arnautović. 

Naknadno je CIK objavio spisak izlaznosti do 11 sati i izlaznost je 15 posto odnosno 495.073 glasača su već glasala. 

Generalno se izborni proces provodi uredno uz izuzetak incidenata koji su zabilježeni. 

"Političke stranke povlače svoje članove biračkih odbora koji su educirani i certificirani. To je ona situacija koju smo predvidjeli. Apelujemo na zakonodavca da ocijeni da li je ovakav način najidealniji gdje isključivo političke stranke predlažu članove biračkog odbora", kazao je Arnautović. 

Kada je riječ o incidentima na biračkim mjestima, neka su otvorena sa kašnjenjem, dok će na biračkom mjestu mjesto Hozići u općini Novi Grad biti donesena odluka o odgađanju glasanja. Riječ je o ukupno 465 glasača s pravom glasa. 

"Tokom provjere glasačkih listića konstantirano je da je već obilježeno po 50 glasačkih listića za sve nivoe vlasti. U ovaj problem su se uključile policijske i tužilačke strukture“, kazao je Arnautović.

Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je sa tog glasačkog mjesta izuzet glasački materijal po naredbi tužioca te da je to razlog zašto se ne može održati danas glasanje. 

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je da je tokom noći stizao određeni broj prigovora na kršenje izborne šutnje. 

"Period izborne šutnje ove godine je puno bolje prošao nego prošli put. Nismo bombardovani porukama putem telekom operatera i istražujemo da li je bilo uputa kako da se glasa", kazala je Hadžiabdić. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.