2.10.2022. 15:08
2
Brojne nepravlinosti: Mahir Dević dva puta glasao u Ilijašu, prijavljen CIK-u. U Gornjem Vakufu ljudi glasaju u automobilima, iznose se glasački listići kroz prozor
Kao što je predizborna kampanja protekla u prljavštini, čini se da će i današnji dan obilježiti brojne nepravilnosti u ovim vjerovatno najvažnijim izborima od okončanja rata.

Nosilac liste SDA za Kanton Sarajevo Mahir Dević navodno je glasao u Ilijašu dva puta, navodi se u prijavi koja je upućena Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Naime, pronađeno je da je on u dva navrata potpisao PDL obrazac, a dozvoljeno je samo jednom.

Ovu nepravilnost prijavili su posmatrači Naroda i Pravde.

Haotično u Gornjem Vakufu

Kako prenose mediji, u Gornjem Vakufu se iznose glasački listići kroz prozor i glasa se u automobilima.

"Zadovoljavajuća sigurnosna situacija"

Sigurnosna situacija u vezi s dosadašnjim odvijanjem izbornog procesa u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuća, ocjena je Operativnog štaba akcije "Opći izbori 2022".

Prema podacima ovog štaba, dosada je zaprimljeno ukupno 19 prijava koje se odnose na određene incidentne situacije, od čega – jedno krivično djelo i četiri slučaja narušavanja javnog reda i mira, te 14 'ostalih' incidenata.

Kako je Feni kazao šef Operativnog štaba Rahman Alić, u međuvremenu je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE-a, te je nakon provjera utvrđeno da je do tog incidenta došlo oko 11 sati u Doboju, na biračkom mjestu 038B008.

U tom je kontekstu precizirao da je jedna osoba na tom biračkom mjestu fizički napala na službenika/posmatrača OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predjelu glave.

Incident je u međuvremenu prijavljen PU Doboj, gdje je napadač na OSCE-ovog posmatrača saslušan, međutim, njegov identitet je zasada ostao nepoznat.   

Operativni štab akcije "Opći izbori 2022", zadužen za sigurnosni aspekt izbornog procesa u BiH, formiran je u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, na inicijativu Centralne izborne komisije BiH i Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Općih izbora 2022. godine koja je formirana od Ministarstva sigurnosti BiH.

U Operativnom štabu akcije "Opći izbori 2022" partcipiraju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), te CIK-a BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta BiH.

Istovremeno, na osiguranju zakonitosti i zaštiti integriteta izbornog procesa angažirani su Tužilaštvo BiH i kantonalna, odnosno okružna tužilaštva, kao i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.
 

(A. Balićevac)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.