11.10.2022. 15:30
0
Konaković: "Ja sam politički realan. Ne vjerujem da će se DF odvojiti od SDA"
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, na sastanku lidera opozicije kazao je da ne vidi Demokratsku frontu u vlasti, ali da nikada nije rekao "najradije bih bez DF-a".

"Ja sam politički realan. Ja ne vjerujem da će se DF odvojiti od SDA. Nisu nužni, nemam ništa protiv da budu sa nama, iako su nas jednom prevarili. To je pitanje za DF, nema ultimatuma. Ovo je zdrava priča na dobrim iskustvima iz Sarajeva. Ovo vam je sada većina u Federalnom parlamentu, 34 ruke. Ovo je najjača politička snaga u BiH. Mi imamo svoje uslove, poštivanje institucija BiH, jačanje institucija, ultimatuma nemamo niti pristajemo. Ne vjerujem da HDZ ne bi pristao na ruke DF-a ako su im one garant za osvajanje vlasti, ja to danas ovdje tvrdim", kazao je Konaković. 

Na pitanje o stavovima SNSD-a i HDZ-a odnosno o njihovom odnosu prema državi BiH i na koji način bi pregovarali kaže:

"Sve u Neumu je bilo 10 puta bolje od ovoga što je nametnuo visoki predstavnik. Nećemo pristati nikakve secesionističke zahtjeve i diskriminatorne. Ne možemo čarobnim štapićem natjerati kadrove SNSD-a da zavole državu koliko je mi volimo, ali možemo to sigurno bolje od ovih koji s naše strane trguju, postavljaju nekvalitetne kadrove", rekao je Konaković.

Kada je riječ o predsjedniku Stranke za BiH Semiru Efendiću Konaković je kazao da je Efendićeva energija na mjestu načelnika prepoznatljiva.

"On može doprinijeti da se bolje radi. On ima svoje stavove. Spremni smo neke od pozicija staviti na sto pa o njima pregovarati. O imenima, o premijeri, i ministarstvima, mi prvo predstavimo program, pa onda ljude. Ko će biti na toj čelnoj poziciji bit će plod dogovora".

Na pitanje da li će eventualne koalicije sa HDZ i SNSD-om uvjetovati kazao je:

"Uvjetovat ćemo konceptom, dokumentom koji će se potpisati, bit će to konkretne mjere, principi, određeni rokovi i da sa njima potpišemo ono što je realno. To su za nas prioriteti, a o ostalim temama ćemo drugi put", kazao je Konaković. 

Dodao je da cijena koalicije neće biti Izborni zakon. 


(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.