11.10.2022. 17:45
0
Održana radionica 'Doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kroz volontiranje u zajednici'
Zajednička radionica Volontera Ujedinjenih nacija (UNV) u saradnji sa Regionalnim programom lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, na temu „Doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja kroz volontiranje u zajednici”, održana je danas.

Radionica u okviru Sedmice održivog razvoja u BiH okupila je 25 predstavnika, volontera i aktivista organizacija civilnog društva. Kroz uvodnu diskusiju, učesnici su podijelili vlastita iskustva volontiranja i osvrnuli se na motive za volonterizam, te su razgovarali o doprinosu volonterizma za unapređenje kvalitete života u lokalnoj zajednici, saopćeno je iz UNDP-a.

Cilj radionice bio je prepoznati na koji način pojedinaci i organizacije doprinose ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u BiH, te podržati postojeću i stvoriti pretpostavke za snažniju komunikaciju između pojedinaca i organizacija koje se bave organizovanjem volonterskih aktivnosti.

Kroz zaključke, učesnici su identifikovali postojeće volonterske akcije i aktivnosti koje se sprovode na području BiH, a koje doprinose ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

U narednom periodu predstavnici volontera, UN volontera i ReLOaD2 projekta će sa organizacijama civilnog društva aktivno raditi na zagovaranju značajnijeg prepoznavanja i vrednovanja volonterizma u kontekstu ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Ovogodišnja Sedmica ima za cilj proširiti se kao platforma za promociju Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, kroz lokalne akcije, konsultacije i diskusije koje će okupiti stotine ljudi. Opsežni program Sedmice održivog razvoja u BiH, analizirat će sveukupne potencijale i ojačati kapacitete za inkluzivni, zeleni i pravedan razvoj zemlje.

Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, koja će trajati do 15. oktobra, podržana je inicijativom „Prevođenje okvira ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“ koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu s UNICEF-om i UN Women pod općom podrškom Ujedinjenih nacija. 


(Fena / Aldina R.) 

UNDPUNICEF
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.