14.10.2022. 20:59
0
Pahor: Slovenija je vaš prijatelj, kao i predsjednica EK Von der Leyen, budućnost BiH je na liderima
Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je da je prijedlog Evropske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status bio zajednički poduhvat svih lidera u regiji.

On je kazao da je zatražio status za BiH bez uvjeta, odnosno za čitav Zapadni Balkan.

„Ako EU želi tamo da bude što prije, čitav proces treba biti politički fleksibilan i manje birokratski“, kaže Pahor.

Na pitanje šta ako BiH ne ispuni uslove ili neke od osam koje je EK komisija postavila pred BiH Pahor kaže:

„Jasno mi je da je bio potreban kompromis da neki uvjeti trebaju da budu inače ne bi prošlo. S političkog vidika mi je jasno zašto ti uvjeti stoje u zaključcima. Ako nijedan uvjet ne bude ispunjen ili možda neće biti svi ispunjeni BiH treba dobiti status kandidata. Vjerovatno će neki od uslova biti ispunjen, ali ako i ne bude ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem“, kazao je.

Istakao je da su blokade u proširenju prisutne uvijek u tom procesu, tako da to neće biti novo ni za regiju Zapadnog Balkana.

„Slovenija je pravila blokade Hrvatskoj, vidimo šta je bilo u vezi Sjeverne Makedonije i Grčke, Makedonije i Bugarske. U procesu proširenja uvijek ima razlika među državama. One susjedne su više zainteresirane, one koje nisu manje i to će tako ostati. Ako je došlo do promjena u Briselu i ako vidi drugačije prostor Zapadnog Balkana kao geopolitički momenat onda će i oni koji su manje za proširenje podržati“, pojašnjava Pahor.

Kada je riječ o posjeta predsjednice Evropske Komisije Ursuli von der Leyen kaže kako je izuzetno važna u ovom trenutku.

„Predsjednica Ursula je bila sklona tome da se desi na EK to što se desilo. Dolazi vaša prijateljica trebate biti iskreni s njom, poteškoćama u procesu reformi, ali i da se da jedna obaveza da je bosanska politika spremna da učini sve“.

S obzirom da mu uskoro ističe mandat predsjednika Slovenije Pahor je kazao kako će se podrška Slovenije prema BiH nastaviti i nakon što on ne bude predsjednik.

„Imao sam razgovor sa predsjednikom Vlade Golobom, ministricom vanjskih poslova tu je i jaka većina koja vidi region, a naročito BiH kao prijateljsku zemlju. BiH ima probleme proizašle iz Dejtona ali on je donio mir“.

Za kraj je građanima i liderima poručio da misle na budućnost, svoju djecu i njihovu budućnost.

„Bez vaših značajnih odluka možda njihova budućnost neće biti toliko svijetla. Napravite sve da se dođe do pozitivnih odluka, evropske perspektive BiH“, poručio je Pahor za Face TV. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.