19.10.2022. 7:53
0
Šarović: Dodik je postao smetnja za RS, BiH i region. Mogli bi mi biti vlast, ali to ovisi i o Komšiću i Bećiroviću
Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, izjavio je da je ponovno glasanje jedna od osnovnih opcija.

On je za Federalnu televiziju izjavio kako je potrebno to organizirati za ona mjesta gdje su utvrđene nepravilnost.

“Mislim da je osnovna opcija da se ponovo glasa na onim biračkim mjestima na kojima su te manipulacije utvrđene nakon prebrojavanja, a da li će CIK posegnuti za potpuni ponovnim izborima za predsjednika RS-a i potpredsjednike, to je već na njima. Uvjeren sam da će novog glasanja biti”, rekao je Šarović.

Komentirao je i izjavu Petra Đokića koji je izrazio strah od sukoba Srba i Srba. Kao 1997. godine.

“Ne prizivam, ne predskazujem i mislim da je to, ako je u bilo čijoj glavi, to je loš scenarij. Uvjeren sam da bi RS bilo bolje bez Dodika jer ja mislim da je on postao i regionalna smetnja. Smetnja unutar RS, unutar cijele BiH, evropska smetnja i ja mislim da njega nigdje ne vidi niko kao budućnost. Mislim da priželjkuju svi da ode, čak i regionalno”, naveo je Šarović.

Smatra da je Dodik ovih dana bijesan i vrlo zabrinut.

“Onaj ko u izbornoj kampanji dijeli iz budžeta javni novac i daje ga građanima, to znači da ga potplaćuje. Ako niko to nije rekao, ja kažem sada. Da, potplaćuješ ih mojih novcem. Po meni to je nezakonito, ali nije se još niko našao da te za to tjera, a ja mislim da to treba tjerati, ako ne onda treba u Izbornom zakonu mijenjati da to njemu ili nekome drugom više nikad ne padne na pamet.”

Na pitanje da li će prihvatiti ako im se ponudi vlast na nivou države, Mirko Šarović odgovara:

“Da bi bili uopšte partner za bilo koji razgovor, ja mislim da taj faktor, ti partneri, u ovom slučaju opozicija, mora da ima pet ruku u Parlamentarnoj skupštini. Da bi to imalo tu vrstu težine i dva u Domu naroda. Mislim da je to glavna utakmica sada, o tome razmišljamo. Imamo dva člana Predsjedništva, Komšića i Bećirovića, i od njih mnogo zavisi kojim putem i kakav će to sastav da bude. Interesi da formiraju vlast će ih okupiti, ja mislim da će postići dogovor. Ali rekao bih da dio tog dogovora moraju da budu ova dva člana Predsjedništva. I ako potencijalno mi budemo dio tog razgovora i donesemo relevantne odluke, mi bi poštovali volju onih partnera koji se pojave u Federaciji.”

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.