27.10.2022. 13:00
0
Rasprava sudije i tužioca u slučaju ‘Memić’: Imate sedam dana za završne riječi
Pred vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Branko Perić danas je okončan dokazni postupak u slučaju ‘Memić’. Slučaj se vodi protiv optuženih Zijada Mutapa, Alise Ramić Mutap, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića, te Muamera Ožegovića.

Oni se, kako je opisano u optužnici, terete za oorganizirani kriminal i zataškavanja u slučaju smrti mladića Dženana Memića.

Tužilac Ćazim Hasanspahić na današnjem ročištu izjasnio se o dokazima odbrana.

Nakon što je najavio da će uložiti dodatni dokaz u odnosu na telefonski listing Zijada Mutapa koji bi pružio jasniju sliku o njegovom kretanju kritične noći, njegova odbrana je odustala od ovog dokaza.

Hasanspahić je također naveo da optužnica Kantonalnog tužilaštva KS protiv Ljube i Bekrije Seferovića ne može biti dokaz, jer se radi o dokumentu kojim počinje krivični postupak, a koji je u konačnici završen pravosnažnom oslobađajućom presudom.

U odnosu na dokaz Ožegovićeve odbrane, a radi se o snimku iz 2013. godine skinutog s videonadzora hotela Crystal, rekao je da se radi o potpuno irelevantnom dokazu jer je radnja izvršenja bila 2016. godina.

“Pred očima mi je vaša slika kada za svakog svjedoka i dokaz tužilaštva tražite okolnosti na koje se saslušava i šta se time dokazuje, a sada u vodite snimak iz 2013. godine”, pojasnio je Hasanspahić.

Nakon izjašnjenja o dokazima povela se polemika oko termina iznošenja završnih riječi Tužilaštva.

Sudija Perić kazao je da je dobio podnesak tužilaca od prije dva ili tri dana u kojem su zatražene tri sedmice da bi se pripremile završne riječi, a o čemu je zatražio pojašnjenje tužilaca.

“Vrijeme nam je potrebno zbog kompleksnosti predmeta. Nemamo namjeru da odugovlači o postupak”, naveo je Hasanspahić.

Na to je Perić imao primjedbu.

“Prije 15 dana dogovorili smo se o tome i niste imali primjedbe. Ja imam rok od 15 dana za presudu, a vi tražite duplo više. Nije ovo toliko složen proces. Dobri ste tužioci i vladate predmetom”, kazao je Perić.

U raspravu se uključio i tužilac Dubravko Čampara.

“Nismo se dogovorili o završnoj riječi. Na prošlom ročištu je bila kolegica i o roku nije bilo riječi. Radi se o izuzetno složenim predmetu, samo je 70 svjedoka saslušao i toliko ima dokumentacije… Niko nije ni tražio mjesec roka”, pojasnio je Čampara.

S druge strane Hasanspahić je naveo da on i tužilac Čampara nisu samo u ovom predmetu, no ni to nije “pilo vode”, jer je sudija naveo da ni njemu ovo nije jedini predmet.

“Tužioci, imate sedam dana za završnu riječ”, presudio je u konačnici Perić.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.