27.10.2022. 13:51
0
Cijena struje za privredu skočit će do 20 posto: To znači da će poskupjeti i proizvodi
Iako je Vlada FBiH danas donijela odluku kojoj ograničava rast cijena struje za privredu, to ne znači da će je oni plaćati isto.

Naime, u odluci koju je Vlada FBIH usvojila navodi se da će se povećanje ograničiti maksimalno do 20 posto u odnosu na trenutnu cijenu.

S obzirom na to da je ove godine cijena struje za privredu već povećana za 20 posto, to znači da će iduće za još 20 posto. Dakle, ukpno 40 posto.

To je potvrdio Raportu Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

“Tačno je, ali to je bio prihvatljiv dogovor. Svjesni smo kretanja cijena na tržištu. Nismo mi slijepi da ne vidimo da je cijena struje na tržištu mnogo veća. Dodatno poskupljenje od 20 posto je nekako bilo prihvatljivo i s tim smo se složili”, kaže Smailbegović za Raport.

On kaže da su od Vlade tražili da na vrijeme donesu odluku kako bi Parlament imao vremena da usvoji, ali i Elektroprivreda da se pripremi.

Međutim, kad raste cijena struje za privrednu za očekivati je i da će rasti cijene proizvoda.

“Zavisi sve čime se bavi preduzeće. Nekima struja ne igra veliku ulogu, dok je drugima osnova za proizvodnju. Imate Mittal u Zenici koji troši 7 miliona struje”, kaže Smailbegović.

Zbog toga, dodaje on, poslodavci sad vrše pritisak na vlast da smanji poreze na plaće.

“Ako bi smanjili namete na plaću, doprinose i ostale poreze, napravio bi se prostor za povećanje plaća. To bi olakšalo i poslodavcima ali i radnicima”, naveo je on.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.