27.10.2022. 20:42
0
Komšić o koaliciji SDA i SDP-a: Mislim da Nikšić nikada neće ući u tu varijantu
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte gostujući u Dnevniku D na FTV kazao je da je sve upućivalo na to da je Milorad Dodik pobjednik izbora za predsjednika RS-a i da nije iznenađen.

"Rezultat SNSD-a, rezultat Željke Cvijanović jednostavno teško je bilo da Dodikov rezultat ne prati te rezultate. Mislim da je bilo za očekivati da on iz ove priče izađe kao verifikovan pobjednik izbora u Republici Srpskoj."

Na pitanje ima li razlike između opozicije i vlasti u RS-u kada je riječ o pogledu na državu odgovara: 

"Nema neke bitne razlike. Svi mi znamo, osnovni politički ciljevi i jedne i druge političke grupe u RS-u su isti. Jedno vrijeme je ova grupa koja je sada opozicija daleko bila agresivnija u svojim stavovima. Kako je prešla u opoziciju postala je blaža ali nikad nisu odustali od svojih glavnih političkih ciljeva. Dodik je u početku došao kao velika promjena, veliko osvježenje i onda se prometnuo u ovo što danas jeste. Gori je čak u nekim izjavama od onih koji su danas opozicija. Ne vidim tu neku bitnu razliku u osnovnim političkim idejama i stavovima. Možda je razlika što je opozicija trenutno manje agresivnija u iznošenju tih svojih glavnih političkih ciljeva."

Kazao je i da smatra da Dodik iritira Aleksandra Vučića.

"I to iz jednog razloga - što postaje mjera srpstva i u Srbiji. Na taj način indirektno ugrožava poziciju Vučića kao lidera tog srpskog sveta. S druge strane, Vučić je ipak toliko iskusan i toliko mudar političar da se nikad neće javno opredjeljivati prema toj činjenici. Sasvim je moguće da mu je npr. bliža opozicija u RS-u, ali toliko je mudar da zna kada bi se opredijelio da bi mu to dalo kontra efekat odmah. Odrazilo bi se na neki način u samoj Srbiji na cijelu situaciju i podršku njemu. Dakle, sasvim je moguće da se Vučiću ne sviđa Dodik jer mu on zaista postaje teret, pogotovo zbog sve agresivnije proruske politike koju on i ne krije, za razliku od režima u Beogradu koji to sad farba u ove, sad u one boje. I naravno time predstavlja problem Vučiću u razgovorima prije svega sa zapadnim zemljama. 

Ali Vučić to nikad neće otvoreno reći. Ali nemojte zaboraviti da je Dodik podržavao svaku vlast u Beogradu, pa i za Vučića je govorio da je politički pobačaj, pa kad je ovaj postao predsjednik ploča se okrenula. Opozicija je uvijek bila ta koja je klela se na vjernost u Beogradu i to bez trunke zadrške. Dakle sve je to u suštini isto kad govorimo o nekim stvarima koje se tiču budućnosti BiH i odnosa u regionu."

O propustima CIK-a kaže:

 "Ne znam da li je to trka, zbrka, da li je stres, ali jedno pravilo vrijedi u svemu što radite u životu, pogotovo u poslovima koji su odgovorni. Lijepo je ljudima vjerovati, ali je još ljepše provjeravati. Naravno, sad će se otvoriti nova priča. Je li neko prevario Begića, je li on stvarno dobio, nije dobio. Ta priča dobije krila i samo dalje komplikuje situaciju u cijeloj zemlji. U svakom slučaju, više profesionalnosti ne bi škodilo ni u ovom slučaju."

Komšić ističe da se boji situacije u Ustavnom sudu.

"Ustavni sud je ostao već bez jednog sudije. Polovinom augusta je Mato Tadić otišao u penziju. Vrlo brzo ide i Miodrag Simović u penziju i ostavljate Ustavni sud bez dvojice domaćih sudija i onda se postavlja pitanje kako će taj Ustavni sud uopće moći da radi."

Kada je riječ o budućoj vlasti ističe da se sada stiće dojam da niko nije nezaobilazan uključujući I HDZ BiH.

“Kako stvari sada stoje i na osnovu simulacija ispada da niko nije nezaobilazan u formiranju vlasti. Čak i ono što se pričalo o HDZ-u, ispada da i to je upitno, jer HDZ 1990 s drugim strankama dobija priliku da ima predsjednika Federacije. Druga je stvar što to Cvitanović neće nikad uraditi”, kazao je Komšić.

Istakao je i da DF nije počeo razgovore, pogotovo neke konkretne. 

“Pričao sam s Nikšićem i Efendićem, ali nisu to bili čvrsti razgovori, izuzev što smo rekli Efendiću da on ima našu podršku za premijersku poziciju u KS, i to bili mi vlast ili opozicija”, kazao je Komšić.
Govoreći o mogućoj koaliciji SDA i SDP-a kaže:

“Mislim da Nikšić nikada neće ući u tu varijantu šta god se pričalo. Koliko ja znam Nikšića on neće pristati na tu varijantu, već će ići s trojkom”, istakao je Komšić.
Komentirao je I navode Elmedina Konakovića koji je kazao da neće s DF-om, jer ne vjeruje Komšiću.

“Ja mu se samo mogu zahvaliti, jer dijelimo mišljenje samo u suprotnom smjeru. Ja lično ne želim u koaliciju s NIP, jer su radikalniji od SDA, ali ljudi će imati priliku to vidjeti. Ako ima nešto u čemu se slažem s Konakovićem to je da nismo jedni za drugo. Oni otvoreno pristaju na ono što HDZ traži u ovoj zemlji”, dodao je Komšić. 


(Admir O.)

KomsicDF
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.