2.11.2022. 18:27
1
Ovo su imena 35 zastupnika u Skupštini KS i njihove zamjene ukoliko ne prihvate mandat
Centralna izborna komisija BiH potvrdila je konačne rezultate za Skupštinu Kantona Sarajevo. Prema tim rezultatima po sedam mandata u kantonalnoj skupštini imat će SDA i NiP.

Zastupnici SDA u Skupštini KS bit će Sebija Izetbegović, Haris Zahiragić, Mahir Dević, Faruk Kapidžić, Smiljana Viteškić, Faruk Selmanović i Adi Kalem. Postoji mogućnost da Sebija Izetbegović odbije mandat, obzirom da će morati birati između mjesta direktorice KCUS-a i zastupnice u Skupštini KS, a u tom slučaju će njeno mjesto zauzeti Amra Hasagić.

NiP će Skupštini KS će predstavljati Arijana Memić, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Kemal Ademović, Danijela Kristić, Elvis Vreto i Rusmir Pobrić. U slučaju odlaska u izvršnu vlast Aljoše Čampare ili nekog drugog od zastupnika sljedeća bez mandata je Mersiha Mehmedagić.

SDP će imati šest zastupnika, a njihovi zastupnici će biti Benjamina Karić, Irfan Čengić, Adnan Šteta, Davor Čičić, Jelena Pekić i Igor Stojanović. Postoje realne šanse da aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić ostane na svojoj funkciji, ali i da Adnan Šteta se nađe u izvršnoj vlasti. U tom slučaju umjesto njih u zakonodavnoj vlasti će se naći Kenan Magoda i Samir Avdić.

Stranku za BiH je dobila pet mandata u Skupštini KS. To su prema trenutnim rezultatima Semir Efendić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Admela Hodžić i Jasmin Šaljić. Obzirom da su male šanse da Semir Efendić napusti funkciju načelnika Općine Novi Grad bez premijerske funkcije, umjesto njega će u tom slučaju naći Elza Gaković.

Naša stranka će također imati pet zastupnika u Skupštini KS, a mandat su dobili Edin Forto, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić i Miomirka Melank. Mala je vjerovatnoća da aktuelni premijer KS se neće naći u izvršnoj vlasti, a zamjena za njega bi bila Sanela Klarić, koja je u prethodne četiri godine bila Federalna zastupnica.

Zastupnici DF-a bit će Albin Zuhrić, Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav i Vedrana Vujović, a zastupnik Za nove generacije bit će Damir Marjanović.

(A. Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.