9.11.2022. 21:35
0
U Skupštini KS vodit će se borba za četvrtog delegata iz reda Bošnjaka i jednog Hrvata
Skupština KS u petak će na konstituirajućoj sjednici izabrati i 10 delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, a prema izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt iz Skupštine KS bira se 10 delegata i to četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda, pet iz srpskog, jednog iz hrvatskog i dva iz reda Ostalih.

Može se desiti da dođe i do odgode izbora delegata ali to će biti poznato i na samoj sjednici. 

Prema informacijama Patrije trebalo bi biti izabrano svih deset delegata, ali bitka će se voditi za četvrtog delegata iz reda Bošnjaka. SDA, NiP i SBiH imat će po jednog sigurnog delegata. 
 
Kada je riječ o pet delegata iz reda Srba ta mjesta će popuniti kandidati srpske nacionalnosti iz SDP BiH, Demokratske fronte, Naše stranke i SDA.

Kada je riječ o dva delegata iz reda Ostalih bit će borba između nekoliko stranaka koje imaju zastupnike koji se izjašnjavaju kao Ostali. Birat će se iz Naše stranke, DF-a, SDP BiH. S obzirom da će u konačnici Klub Ostalih ostati upražnjen za dvije pozicije, onda će izbor vršiti na osnovu kriterija koje je usvojio CIK pa će prednost imati kandidati iz Skupštine KS.  

Također je neizvjesno ko će zauzeti jedno mjesto delegata iz reda Hrvata s obzirom da ih u ovom sazivu ima četvoro iz četiri političke stranke.  



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.