13.11.2022. 8:30
0
Kako će izgledati nova vlast u Kantonu Sarajevo i hoće li Forto biti (stari) novi premijer?
Nakon što je održana konstituirajuća sjednica Skupštine KS na kojoj su zastupnici preuzeli uvjerenja od CIK-a, postavlja se pitanje kako će izgledati nova vlast u Kantonu Sarajevo.

Još uvijek su na nivou špekulacija imena potencijalnih mandatara za sastav nove Vlade KS kao i skupštinskog rukovodstva.

Većina tvrdi da će to zavisiti od procesa na višim nivoima vlasti, prije svega na federalnom, prenosi TVSA.

Ko će biti mandatar nove vlade KS, još uvijek nema pouzdanih informacija. Do tada Vlada koju sada predvodi premijer Edin Forto nastavlja da radi u punom kapacitetu.

“U vremenu pandemije preuzeli smo odgovornost. Nismo poklekli. Onoliko koliko smo znali i umjeli smo popravljali stanje i na neki način rjesavali aktuelne probleme građana u KS.

To su građani prepoznali. Dali su nam ponovo podršku u naredne četiri godine da nastavimo popravljati stanje u KS“, rekao je Elvedin Okerić, Predsjedavajući skupštine Kantona Sarajevo.

Prema izbornom rezultatu, Trojka zajedno sa strankom za Nove Generacije ima većinu u Skupštini KS i mogli bi ići u formiranje vlasti. Ipak, sačekat će se dogovor o formiranju federalne vlade.

“Pošto Trojka ima dovoljnu većinu da formira i novu Vladu dogovorili smo se da to spojimo sa procesom formiranja federalne Vlade.

U onom trenutku kad se bude tačno znao raspored za federalnu Vladu onda ćemo istovremeno dogovarati i za KS. Držimo se tog dogovora. Ja očekujem da će to biti do Nove godine“, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

“Jasno je da stranke okupljene oko Trojke i stranke koje su trenutno u Vladi KS, imaju parlamentarnu većinu. Međutim, mi ćemo sačekati da se vidi šta će se desiti na nivou Federacije i BiH kako bi odlučili da li će i SBiH činiti parlamentarnu većinu i u KS“, kaže Irfan Čengić (SDP BiH).

Tvrde da niko od koalicionih partnera nije opterećen raspodjelom pozicija.

Nezvanično, velike šanse da ostane na premijerskoj poziciji ima Edin Forto, koji se odrekao zastupničkog mandata.

Odgovor na pitanje ko će činiti novu izvršnu vlast i rukovoditi Skupštinom u Kantonu Sarajevo, trebao bi biti poznat do kraja godine.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.